Smart

Zelfrijdende Smart speelt in op markt voor car sharing

Bron: d Daimler

Het zelfrijdende conceptvoertuig Smart Vision EQ fortwo moet in de nabije toekomst mensen gaan oppikken en afzetten op locaties die zij zelf kiezen. Daarmee is dit het eerste voertuig van Daimler waarin geen stuur en pedalen meer aanwezig zijn. Mercedes-Benz Cars wil in 2022 tien nieuwe elektrische voertuigen in productie nemen, waaronder de nieuwe Smart.

De Smart Vision EQ fortwo bevat alle aspecten van de CASE-strategie die Daimler voor de toekomst hanteert. De letters staan voor Connectivity, Autonomous driving, Shared & Services en Electric. Voor Smart staat het nieuwe voertuig voor de toekomst van stedelijke mobiliteit. Het is ook nadrukkelijk bedoeld als deelvoertuig, wat inspeelt op de verwachte ontwikkelingen dat steeds minder mensen in steden een auto zullen bezitten.

Mobility as a Service

In plaats daarvan gaan zij steeds meer gebruik maken van diensten en oplossingen op maat voor stedelijke mobiliteit. Uit het beschikbare aanbod zullen mensen in toenemende mate hun reis van A naar B gaan samenstellen: het zogenaamde Mobility as a Service. En daarvan is het delen van voertuigen weer een belangrijk aspect, aangezien dit het aantal vervoersbewegingen kan reduceren en de prijs voor het vervoer zelf laag kan helpen houden.

De nieuwe Smart kan worden opgenomen in het bestaande autodeelnetwerk car2go. Bovendien zet het voertuig meteen een volgende stap: gebruikers hoeven niet op zoek naar een auto; de zelfrijdende auto komt naar hen toe. Verder moet data helpen bij het voorspellen van het bestelbedrag van mensen, zodat er altijd een zelfrijdende auto in de buurt is. Men hoeft dus niet eerst een reis af te leggen om het gehuurde of geboekte voertuig te bereiken.

Individuele beleving

Hoewel het niet meer om een eigen voertuig gaat waar mensen straks in vervoerd worden, wil het ontwerp van de concept-Smart wel helpen zorgen voor een individuele beleving. Daar moet de ruimte op de grille en de zijkanten van de auto op zorgen, bijvoorbeeld door daar gepersonaliseerde teksten af te beelden. Zo herkent de klant ‘zijn’ voertuig, want het is de bedoeling dat de Smart Vision EQ fortwo in grotere aantallen gaat rijden.

Lees ook: Mercedes-Benz investeert in Chine ontwikkelaar van zelfrijdende techniek

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.