Mercedes-Benz investeert in Chinese ontwikkelaar van zelfrijdende techniek

Bron: Mercedes

Mercedes-moederbedrijf Daimler heeft een belang genomen in Momenta, een Chinees bedrijf dat software voor zelfrijdende auto’s ontwikkelt. De startup richt zich op het produceren van sensoren en gedetailleerde wegenkaarten die autonome voertuigen kunnen gebruiken voor navigatie. Ook enkele andere bedrijven investeerden in Momenta, dat in totaal 46 miljoen dollar ophaalde.

Daimler is het moederbedrijf van onder meer Mercedes-Benz en wil binnen afzienbare tijd zelfrijdende auto’s op de markt brengen. De investering maakt onderdeel uit van deze strategie en geeft de Duitsers toegang tot de Chinese technologie.

Nationaal belang

China beschouwt gedetailleerde informatie over zijn wegennetwerk als een zaak van nationale veiligheid. Het is daarom niet happig om buitenlandse bedrijven toegang te verschaffen tot deze gegevens. Zelfrijdende voertuigen zijn voor het Aziatische land van groot belang. De regering heeft in het verleden doelstellingen geformuleerd over diverse zaken aangaande kunstmatige intelligentie, waaronder automatisch rijdende auto’s.

De investering van Daimler in Momenta is een van de talrijke samenwerkingen tussen traditionele autofabrikanten en tech-bedrijven. Zo investeerde Hyundai in het verleden al in China, terwijl BMW samenwerkt met onder meer Intel en Mobileye. Jaguar is een partnerschap aangegaan met het Amerikaanse vervoersbedrijf Lyft.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.