4 op 5 autorijders bereid meer te betalen voor autonome functies

Ongeveer tachtig procent van de automobilisten is bereid om meer te betalen voor zelfrijdende functies. Dat blijkt uit een onderzoek van IT-dienstverlener Capgemini onder consumenten in acht landen. 81 procent van de ondervraagden wil best de portemonnee trekken voor de voordelen van autonome rijfuncties. Dat was twee jaar geleden nog 79 procent. Vooral in opkomende economieën is het enthousiasme groot.

Capgemini ondervroeg achtduizend respondenten uit acht verschillende landen: Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Brazilië, India en China. Daaruit kwam dus naar voren dat de bereidheid om meer te betalen licht is gestegen.

Vooral ondervraagden uit India zien extra uitgaven niet als een obstakel om te kunnen beschikken over autonome functies (93 procent). Kort daarachter volgen Brazilië en China, met respectievelijk 88 en 86 procent. Minst enthousiast zijn de Britten, hoewel toch nog bijna twee derde wil betalen voor autonome functies.

Veiligheid

Zo’n zestig procent van de onderzoeksdeelnemers verwacht dat de veiligheid verbetert als auto’s meer zelfrijdende functies hebben. Andere voordelen zijn volgens hen minder stress (51 procent), het sneller bereiken van de bestemming (43 procent) en meer tijd overhouden voor andere zaken (39 procent). Elf procent van de deelnemers denkt dat autonoom rijden helemaal geen voordelen oplevert, schrijft Consultancy.nl.

Ook hierbij is het opvallend om te zien dat in opkomende landen dit laatste percentage veel lager is dan in volwassen economieën. Slechts twee procent van de ondervraagden in Brazilië, India en China verwacht geen voordelen. Dat percentage is in de andere vijf onderzochte landen gemiddeld zeventien procent.

Nederland

Dat ontwikkelde landen minder verwachtingen hebben van autonome voertuigen, strookt redelijk met de uitkomst van een eerder onderzoek door KPMG. Daarin werd gekeken naar de verwachtingen van Nederlanders op dit gebied. Daaruit werd duidelijk dat in ons land mensen niet massaal warmlopen voor zelfrijdende auto’s. Veertig procent van de deelnemers aan het onderzoek zei onder geen enkele voorwaarde te kiezen voor een zelfrijdende auto. Een zelfde percentage gaf aan ‘misschien’ bereid zijn om over te stappen.

Lees ook: Nederlander huiverig voor gebruik zelfrijdende auto

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.