NuTonomy wil in 2018 zelfrijdende auto’s commercieel inzetten

NuTonomy wil in het tweede kwartaal van 2018 zelfrijdende auto’s commercieel inzetten. Dit moet plaatsvinden in Singapore waar nu al volop testritten worden uitgevoerd. In het komende jaar moet de pilotperiode worden afgerond en de commerciële lancering plaatsvinden. Het bedrijf hoopt dat in het tweede kwartaal te doen, meldt topman Karl Iagnemma.

Eind augustus 2016 was NuTonomy het eerste bedrijf dat een vloot zelfrijdende auto’s inzette. Unieke was dat de voertuigen tussen het andere verkeer rijden op een route die door de passagier wordt bepaald. De inzittende kan het beginpunt en het eindpunt aangeven, al gaat het wel om een beperkt aantal plekken. Bij de start van de pilot werden uitsluitend ritten uitgevoerd in een bepaald district in Singapore.

Betaalde dienst

Het bedrijf hoopt dat het na de testperiode een betaalde dienst kan uitrollen in de Aziatische stadstaat. Tegen dagblad Times of India zei Iagnemma dat dit hopelijk in het tweede kwartaal van 2018 plaatsvindt. “Al zou het ook het derde of vierde kwartaal kunnen worden.” Bij de test wordt samengewerkt met Grab, de Aziatische tegenhanger van Uber. Of de commerciële lancering ook in samenwerking met Grab plaatsvindt, is niet bekend.

De betreffende voertuigen zijn zelfrijdend, maar hebben wel om veiligheidsredenen een personeelslid aan boord. Deze kan de controle van de auto overnemen als dat nodig is. Ook in thuisland Verenigde Staten wil NuTonomy een soortgelijke vervoersdienst opstarten. Het is hiervoor een partnerschap aangegaan met een ander vervoersbedrijf, namelijk Lyft.

Lees ook:

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.