WePod, Tu Delft

Opening testlab voor zelfrijdend vervoer in Delft door minister Schultz

Gebruikt

Minister Schultz van Haegen opent op dinsdag 27 juni het Researchlab Automated Driving Delft (RADD) in The Green Village op de campus van de TU Delft. Het researchlab gaat volop ruimte bieden aan experimenten met automatisch rijden. Ook is er de mogelijkheid experimenten met automatische vervoerders van dichtbij mee te maken bij demo-stations.

De verwachtingen over geautomatiseerd rijden zijn hoog. “De technologie is er voor 95 procent klaar voor, maar in die laatste 5 procent en vooral in de toepassing van de technologie, liggen nog grote uitdagingen”, zegt professor Bart van Arem, mede-initiatiefnemer van het RADD. Het betreft vraagstukken op technisch gebied en op het gebied van acceptatie door gebruikers, de wisselwerking met overig verkeer, het reageren op onverwachte situaties en de inpassing in het mobiliteitssysteem. Veel onderzoek gebeurt met computermodellen en in testlaboratoria. Maar om écht goed inzicht te krijgen, zijn ook testen nodig in levensechte situaties.

Verschillende omgevingen

Het RADD biedt aan kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid de faciliteiten om producten, concepten of modellen te toetsen en verkeer waar te nemen in verschillende omgevingen, variërend van een gesloten omgeving (afgesloten testterrein, traject), een semi-gesloten omgeving (terrein met gereguleerde toegang) tot testen op de openbare wegen en rond en op de campus. Eenmaal deze testfases ontgroeid, kan de stap gemaakt worden naar een van de ‘fieldlabs’ in de regio Zuid Holland, waar de verschillende systemen over een langere periode worden gemonitord en onderzocht.

Na de openingshandeling van minister Schultz is er de mogelijkheid om experimenten met automatische voertuigen van dichtbij mee te maken. Voor het eerst in Nederland is live interactie te zien tussen verschillende automatische voertuigen (een Prius, WePod en Jackal) in een complexe verkeerssituatie. Een overzicht van deze en de andere demo’s is te vinden op de RADD-website.

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber Thom Mandos duikt voor Zelfrijdend Vervoer in de wereld van het autonome vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.