Duitse politiek akkoord met nieuwe wet voor zelfrijdende auto

Bron: Mercedes

De Duitse Eerste Kamer is akkoord met een nieuwe wet voor zelfrijdende auto’s. Daarmee moeten wettelijke obstakels voor autonome voertuigen worden weggenomen, zodat de Duitse auto-industrie verder kan gaan met de ontwikkeling van zelfrijdende technologie. Onder meer Daimler, BMW en Volkswagen zien een grote toekomst voor deze nieuwe vorm van mobiliteit. Eerder al ging het Duitse kabinet akkoord met de nieuwe wet.

Volgens de nieuwe wet moet een voertuig nog steeds altijd een menselijke bestuurder aan boord hebben. Deze hoeft echter niet meer continu het stuur vast te houden. Wel is hij verplicht om de controle over te nemen als het zelfrijdende systeem hierom vraagt of niet goed genoeg functioneert.

Zwarte doos

Daarnaast is bepaald dat autonome voertuigen altijd een zwarte doos aan boord moeten hebben, vergelijkbaar met de blackbox voor vliegtuigen. Deze doos moet informatie opslaan waarmee duidelijk wordt op welk moment het systeem zelf reed en op welk moment de menselijke bestuurder de controle over het voertuig in handen had. Dit is onder meer belangrijk als een ongeval heeft plaatsgevonden.

In de wet is ook bepaald waar de aansprakelijkheid ligt, in geval van een incident. Als het systeem de controle over het voertuig heeft, is de fabrikant aansprakelijk. Bij een fout van de menselijke bestuurder is de chauffeur zelf verantwoordelijk voor eventuele schade.

Lees ook: ‘Nieuwe Duitse wet voor autonoom rijden is een schande’

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.