Amerikaanse minister: regels zelfrijdende auto moeten worden herzien

De Amerikaanse minister van Transport, Elaine Chao, wil de regels rond zelfrijdende auto’s die zijn opgesteld door de regering Obama nader bekijken. Ze daagt de auto-industrie uit om het publiek beter te informeren over de veiligheidsvoorzieningen van de autonoom rijdende voertuigen. Ook verwacht ze dat de betrokken fabrikanten belangrijke gegevens beschikbaar stellen.

Eerder deden autobedrijven een beroep op de nieuwe regering om de richtlijnen opnieuw te evalueren, meldt Reuters. De fabrikanten willen met wetswijzigingen de komst van de zelfrijdende auto naar de Amerikaanse wegen versnellen.

Sceptisch publiek

“Deze regering is de richtlijn aan het evalueren en zal deze in overleg met u en andere belanghebbenden updaten en wijzigen, om te zorgen voor de juiste balans”, aldus minister Chao tijdens de National Governors Association. Ze deed een oproep aan Silicon Vally, Detroit en alle andere belangrijke gebieden waar de technologie wordt ontwikkeld om het sceptische publiek beter te informeren over de voordelen die de zelfrijdende auto heeft.

Gegevens delen

Met Chao’s nieuwe regels zouden fabrikanten en andere bedrijven die zich bezighouden met zelfrijdende voertuigen hun belangrijke gegevens moeten delen met de overheid. De bedrijven hebben al laten weten zich hier zorgen over te maken en vrezen dat deze verplichting het tempo van innovatie kan vertragen.

Chao zei dat de regering Trump wil dienen als ‘katalysator’ voor veilige en efficiënte technologieën wil zorgen en de ontwikkeling niet wil belemmeren. Ze verwijst naar de 35.092 dodelijke Amerikaanse verkeersslachtoffers in 2015, een stijging van 7 procent en de hoogste stijging sinds 1966. In 94 procent van de gevallen werd het ongeval veroorzaakt door een menselijke fout.

Werkgelegenheid

De minister sprak tevens uit dat ze zich zorgen maakt over de impact die geautomatiseerde voertuigen kunnen hebben op de werkgelegenheid. Amerika telt 3,5 miljoen vrachtwagenchauffeurs en miljoenen andere werknemers in vergelijkbare sectoren. Er moet gezorgd worden voor een goede overgang voor deze werknemers, stelt ze.

Lees ook: senatoren willen soepele wetgeving voor zelfrijdende auto’s

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.