zelfrijdende auto, Google, Google Car

Senatoren willen soepele wetgeving voor zelfrijdende auto’s

Foto: screenshot video Google

De Amerikaanse senatoren Gary Peters van Michigan en John Thune van South Dakota gaan samenwerken aan een flexibele regelgeving om de ontwikkeling van zelrijdende auto’s mogelijk te maken en te stimuleren. Dit jaar moeten er voorstellen komen voor nieuwe wetten voor autonome voertuigen.

De senatoren vinden dat het Amerikaanse Congres innoverende bedrijven moet stimuleren hun nieuwe technologie te introduceren op de Amerikaanse wegen, schrijft USA Today. Om dit te bereiken moet de huidige regelgeving onder de loep worden genomen.

Verkeersdoden

De wetgeving moet veiligheid nog steeds waarborgen, maar moet ook ruimte bieden voor technologie op het gebied van autonome voertuigen. “Zelfrijdende voertuigen hebben de potentie om het aantal verkeersdoden drastisch te verminderen en een grote verandering te brengen in de manier waarop we ons voortbewegen”, zeggen Peters en Thune in een verklaring. Ze noemen echter nog geen specifieke wetswijzigingen.

“Veel van de huidige regels zijn gebaseerd op voertuigen met een bestuurder. Deze wetten zijn in deze tijd nog zinvol, maar ze kunnen innovatie remmen of zelfs tegenwerken bij de ontwikkeling van nieuwe, veiligere voertuigen.” Bovendien kan het jaren duren voordat een nieuwe wet wordt ingevoerd, wat de ontwikkeling van autonome voertuigen ook in de weg kan staan.

Samenwerking

De wetgeving voor nieuwe, autonome auto’s mag dan wel worden aangepast; de regels voor bestaande voertuigen moet tegelijkertijd worden gehandhaafd. Dat betekent dat er nauw moet worden samengewerkt met controlerende instanties en autofabrikanten, stellen de senatoren.

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.