Parkshuttle, Rivium

Concessie Parkshuttle Rivium met twee jaar verlengd

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft de concessie van Connexxion voor de zelfrijdende Parkshuttle met twee jaar verlengd. Connexxion mag sowieso de concessie blijven verzorgen tot 15 december 2018. Dat heeft de concessieverlener deze week besloten. Connexxion wil samen met de concessieverlener en de gemeente Capelle aan den IJssel werken aan de Parkshuttle 2.0.

De Parkshuttle is een zelfrijdend busje dat op en neer pendelt tussen metrostation Kralingse Zoom en bedrijvenpark Rivium. Daarvoor is een aparte busbaan aangelegd. Connexxion zegt van plan te zijn de komende twee jaar het concept van autonome voertuigen verder te willen ontwikkelen.

Solide basis

MRDH heeft besloten de concessie om drie redenen te verlengen. Ten eerste wordt het mogelijk om om de jaarlijkse exploitatiebijdrage te verlagen. De exploitatiebijdrage in 2017 en 2018 zal 561.000 euro bedragen, een daling van 15.000 euro ten opzichte van 2016. Ten tweede wordt er zo ruimte gecreëerd om een toekomstvisie voor zelfrijdende voertuigen te ontwikkelen.

De laatste reden is dat er aan de gemeente Capelle aan den IJssel ruimte wordt geboden om plannen voor het Rivium verder te ontwikkelen terwijl het vervoer als belangrijke pijler in die ontwikkeling gedurende de planvorming behouden blijft. Daarbij is Connexxion er vanuit gegaan dat voor de start van de verlenging al het noodzakelijk onderhoud aan de Parkshuttlebaan is uitgevoerd, maar de MRDH en wegbeheerder Capelle aan den IJssel hebben hierover inmiddels overeenstemming bereikt .

Transdev

Transdev ziet autonome voertuigen als een belangrijk onderdeel van de mobiliteit in de toekomst. Autonome voertuigen hebben als voordeel dat ze beter zijn voor het milieu en ze hoeven niet meer via dienstregeling te rijden, omdat het busje onafgebroken rijdt tussen bepaalde tijden. Door alle moderne technologieën zal een shuttle op afroep binnenkort ook tot de mogelijkheden behoren. De vervoerder ziet het daarom als een groot voordeel dat hij het vervoer van de Parkshuttle twee jaar langer mag verzorgen.

“Juist in een tijd waarin we voorzien dat mobiliteit in de komende 15 jaar een andere wending gaat nemen en waarin concepten van onbemande voertuigen een duidelijke rol zullen gaan krijgen, is het tijd om de solide basis die de afgelopen jaren is neergezet, verder uit te bouwen”, aldus Eric Bavelaar, directeur Regio West bij Connexxion.

Advies

Voor de verlenging van de concessie, had concessieverlener Metropoolregio Rotterdam Den Haag advies gevraagd aan de consumentenorganisaties in het METROCOV. Deze gaven hierover een positief oordeel. “Met het voorstel tot verlenging van deze concessie tot medio december 2018 wordt het huidige kwaliteitsniveau tegen een lagere exploitatiebijdrage gecontinueerd.”

Lees ook: Zelfrijdende Parkshuttle op Rivium is ‘verborgen pareltje’ 

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.