‘Aziatische Uber’ sluit aan bij zelfrijdende-autoproject in Singapore

Vervoersdienst Grab is een samenwerking gestart met nuTonomy. Laatstgenoemde laat sinds enkele weken twee autonome voertuigen rondrijden in Singapore, die door inwoners gebruikt kunnen worden om zichzelf te laten vervoeren. Sinds vrijdag kunnen passagiers ook via de app van Grab een rit bestellen. Dat maakte beide bedrijven deze week bekend.

nuTonomy was eind vorige maand het eerste bedrijf dat zelfrijdende auto’s commercieel inzette. De stadstaat Singapore had de primeur van deze pilot. Daarmee werd Uber afgetroefd. Dat bedrijf startte namelijk enkele dagen later met een soortgelijke vervoersdienst in de Amerikaanse stad Pittsburgh.

Afgelegen plekken

Het van oorsprong Maleisische Grab heeft zich nu dus aangesloten bij het project. Daarbij kan een select aantal forenzen een zelfrijdend voertuig bestellen, via de app van het bedrijf. De stap is gezet omdat de vervoersdienst merkte dat zijn chauffeurs minder genegen waren om mensen op te halen bij afgelegen plekken of ze daar af te zetten. Met dit initiatief moet dat probleem worden opgelost.

In de autonome voertuigen zijn medewerkers aanwezig om in te grijpen als het zelfrijdende systeem niet afdoende functioneert of als delen van de door de passagier gewenste route nog niet in kaart zijn gebracht. In 2018 hoopt nuTonomy om honderd zelfrijdende voertuigen in te kunnen zetten.

Lees ook: Eerste autonome taxi’s gaan rijden in Singapore

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.