Eerste autonome taxi’s gaan rijden in Singapore

Niet Uber, maar nuTonomy heeft de primeur op het gebied van zelfrijdende taxi’s. Sinds donderdag rijden er autonome taxi’s in de stad, zonder een vooraf vastgestelde route. Het gaat hierbij om een test op zeer beperkte schaal, met zes voertuigen op een bedrijventerrein van enkele vierkante kilometers. Toch lijkt het bedrijf erin geslaagd te zijn een wereldprimeur te behalen.

Weliswaar worden op diverse plekken al zelfrijdende auto’s ingezet. Echter, het gaat hierbij om vooraf vastgestelde routes of routes waar niet of nauwelijks ander verkeer kan komen. Dat autonome voertuigen daadwerkelijk tussen het andere verkeer gaan rijden, waarbij de passagier het begin- en eindpunt bepaalt, is voor het eerst.

Uber

Eerder leek het erop alsof Uber die primeur naar zich toe zou trekken. Dat bedrijf start later deze maand in Pittsburgh met autonome taxi’s. NuTonomy is echter toch een paar dagen eerder. In de auto’s die in Singapore gaan rijden zit nog wel een medewerker, die de controle over het voertuig kan overnemen als dit noodzakelijk is. De test vindt plaats in het One-North district in de stadstaat.

Passagiers kunnen middels een app een gratis rit bestellen, die start vanaf enkele vaste plekken. Het is dus niet zo dat het voertuig op elke plek in het district iemand op kan pikken. Voor het project worden Renault Zoe’s en Mitsubishi’s i-MiEV gebruikt. In beide gevallen gaat het om elektrische voertuigen.

Investeren

NuTonomy is een afsplitsing van de Amerikaanse universiteit MIT. Het wist de afgelopen tijd diverse bedrijven aan zich te binden, inclusief de overheid van Singapore, die gezamenlijk zo’n zestien miljoen dollar wilden investeren in het project.

Het bedrijf is al sinds april volop bezig met het testen van zelfrijdende voertuigen en geeft aan dat het de komende tijd blijft werken aan uitbreiding van de nieuwe pilot in One-North. Tijdens de test verzamelt nuTonomy veel informatie, die het wil gebruiken voor een grootschalige uitrol van zelfrijdende mobiliteit in 2018.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Eerste autonome taxi’s gaan rijden in Singapore”

Tibor Strausz|27.08.16|15:33

‘die het wil gebruiken voor een grootschalige uitrol van zelfrijdende mobiliteit in 2018.’
leuk contrast met het vorige artikel waarin 2 professors zeggen dat het voor 2021 nog geen zelfrijdende auto’s zullen zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.