‘Autonome auto’s komen stil te staan in steden’

Autonome auto’s komen stil te staan in steden zoals Amsterdam. Dat zei Carlo van de Weijer, Director Strategic Area Smart Mobility van de TU Eindhoven, dinsdag tijdens de Dag van de Rail.

Van de Weijer liet tijdens zijn presentatie een voorbeeld zien van een auto die in het centrum van Amsterdam rijdt en voetgangers, fietsen, auto’s en een tram tegenkomt. Een autonome auto zou op dit kruispunt uren stil hebben gestaan vanwege het rakelings passerende verkeer. Als er alleen nog maar autonome auto’s in steden rijden, dan ontstaat er een verkeersinfarct, zo voorspelt hij.

Openbaar vervoer

Dat het openbaar vervoer gaat verdwijnen door de komst van de autonome auto is volgens hem daarom ook klinkklare onzin. 

Maar de OV-sector dient wel te zorgen dat ze flexibel is, zodat ze kan meebewegen met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit.

Technologische ontwikkelingen zullen voor een disruptie zorgen van het mobiliteitslandschap in Nederland, is de verwachting. De mobiliteitssector in Nederland dient zich hiervoor te wapenen, aldus Van de Weijer.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “‘Autonome auto’s komen stil te staan in steden’”

Hans Van Hoof|30.06.16|08:59

Volledig mee eens. Tenzij je, zoals Google aankondigde vorig jaar, de auto-auto’s zich “menselijker” laat gedragen. Maar dan moet je natuurlijk moedwillig een pedestrian-killing-algorithm schrijven. Niet dat onze autolobby daar niet toe in staat is. Sjoemelsoftware heet zoiets zeker?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.