Gemeente Nijmegen wil ook starten met zelfrijdende auto’s

Het gemeentebestuur van Nijmegen wil dat er in de stad zelfstandig rijdende auto’s komen. Verantwoordelijk wethouder Ben van Hees wil 100.000 euro investeren om dit mogelijk te maken. De autonome voertuigen moeten gaan rijden vanaf de Waalkade naar de binnenstad. Als alles volgens planning verloopt, rijden de auto’s volgend jaar of het jaar erop hun eerste ritten.

Van Hees ziet voordelen voor onder meer ouderen die slecht ter been zijn. Door in een zelfrijdend autootje te stappen, kunnen ze gemakkelijker naar het hoger gelegen gedeelte van de stad komen. Het initiatief zou zich onder meer moeten richten op passagiers van cruiseschepen die aanmeren in Nijmegen en naar het centrum van de stad willen, schrijft dagblad De Gelderlander.

WEpod

Nijmegen is niet de eerste plek in Gelderland waar zelfrijdende mobiliteit wortel schiet. In Wageningen zijn diverse bedrijven al volop bezig met het WEpod-project. Dat karretje rijdt momenteel tussen de campus van de universiteit van Wageningen en treinstation Ede-Wageningen.

In januari van dit jaar maakte het voertuig zijn eerste meters op de openbare weg, onder toeziend oog van onder andere minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. Later werd bekend dat er in de software van de WEpod een fout is geslopen, waardoor het voertuig een afwijking naar links had. Daardoor moest er zeven ton extra worden geïnvesteerd.

Lees ook: Zelfrijdende WEpod maakt eerste rit op openbare weg

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.