General Motors en Lyft starten test met zelfrijdende taxi’s

Autoproducent GM en vervoerder Lyft starten een proef met zelfrijdende taxi’s in Amerika. Binnen een jaar moeten de eerste voertuigen gaan rijden. Passagiers kunnen op de app van Lyft aangeven of ze in een zelfrijdende auto willen zitten of niet. In welke stad de test gaat plaatsvinden, hebben betrokken partijen nog niet bekendgemaakt.

Voor de test wordt gebruikgemaakt van diverse elektrische Chevrolet Bolt’s, één van de merken van General Motors. Dat bedrijf investeert de laatste tijd veel geld in zelfrijdende technologie, onder andere door de aankoop van producent van zelfrijdende software Cruise Automation voor 1 miljard dollar. Tevens investeerde het enkele maanden gelegen een half miljard dollar in Lyft, het bedrijf waar GM nu dus de test mee gaat uitvoeren.

Lyft is een Amerikaans bedrijf dat taxidiensten aanbiedt middels een applicatie voor de smartphone, net zoals Uber. Hoe de test met GM er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Maar in ieder geval betreft het taxivervoer met ‘normale’ klanten op de openbare weg in de Verenigde Staten.

App

Klanten mogen op de bijbehorende app aangeven of ze wel of niet gebruik willen maken van een autonoom rijdend voertuig. Als ze daar inderdaad voor kiezen, is er altijd nog een mogelijkheid om hulp in te roepen van een medewerker van GM, mochten er problemen ontstaan tijdens de rit. Dat schrijft het Amerikaanse dagblad Wall Street Journal.

Via de app kunnen klanten ook aangeven wanneer de auto kan gaan rijden, of juist moet stoppen omdat de passagier op de plaats van bestemming is aangekomen. Zodra de klant is uitgestapt, kan hij of zij aangeven dat het voertuig weer kan vertrekken. Op dit moment is er alleen nog een prototype van deze app, maar uiteraard moet deze op een later tijdstip op de markt worden geïntroduceerd.

Lees ook: General Motors koopt fabrikant van sensoren Cruise

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

4 reacties op “General Motors en Lyft starten test met zelfrijdende taxi’s”

Johan Zevenbergen|06.05.16|16:14

Dat word nog wat met de notoire drinkers, die weten nu al niet waar ze zijn, hoeveel er in een taxi passen, hoeveel sanitaire stops ze nodig hebben, dat ze niet mogen roken en drinken in de taxi,voeten niet op de banken of het hemeltje mogen enz.
En waneer ze moeten kot… Moeten ze eerst op de app drukken, sorry te laat.
Dat worden nog wat discussie over de rekening, denk ik zo.

Tibor Strausz|07.05.16|13:02

hoezo discussie? doe het zoals het nu bij de car2go is bijvoorbeeld. de gebruiker betaald voor zijn schade, heel simpel.

binnen een jaar, ik ben een optimist in deze maar binnen een jaar vind zelfs ik snel. dacht dat google voorop liep samen met tesla maar wie weet kot de oude GM toch weer als eerste over de streep.

spannende tijden!

Johan Zevenbergen|10.05.16|11:01

@tibor strausz,
Kennelijk geen ervaring met taxi, mensen drank en drugs, gestolen creditcards enz.
Beetje lastig, om bijv eerst via een app de auto te laten stoppen, als je een borrel op hebt en of je niet lekker voelt, of in slaap bent gevallen.
Zal nog wel een rechtzaakje worden over zorgplicht, enz.

Tibor Strausz|16.05.16|21:03

johan, wat is er dan anders?

je geeft het adres door waar je heen wilt. je hoeft niets te stoppen. en als je te dronken bent om je adres door te geven dan heb je een probleem, maar dat is in een taxi ook zo.

jij hebt het over de 1% uitzonderingen (hoeveel mensen zijn zo dronken??)

als iemand on de auto kotst ofzo dan moet die de schoonmaak kosten betalen. maar dit is niet het probleem wat nu opgelost moet worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.