‘Zelfrijdende auto ook van invloed op vastgoedmarkt’
De opkomst van zelfrijdende auto’s kan op termijn grote gevolgen hebben voor woonwensen van particulieren. Tevens zou het de vastgoedvoorkeuren van bedrijven kunnen beïnvloeden. Dat stelde Peter Zwaneveld van het Centraal Plan Bureau (CPB) woensdag tijdens een bijeenkomst over projectontwikkeling.
Als mensen tijdens het woon-werkverkeer niet meer op de weg hoeven letten, kunnen ze die tijd gebruiken om te werken. Daarmee verandert de auto in een rijdend kantoor en is het minder van belang om dicht bij de werkplek te wonen. Daarnaast is het minder belangrijk om te verhuizen als een werknemer in een andere stad gaat werken, met alle gevolgen voor de vastgoedmarkt.
Openbaar vervoer
Zwaneveld wijst erop dat ook in het openbaar vervoer de reistijd werktijd kan worden, maar dat is vooral het geval op plekken waar veel OV aanwezig is, bijvoorbeeld in de Randstad. Door zelfrijdende auto’s kan deze ontwikkeling in het gehele land gaan spelen.
Voor bedrijven wordt de vestigingsplek minder belangrijk doordat het personeel onderweg kan werken. Of werkgevers dan nog wel bereid zijn veel te betalen voor een prominente locatie is zeer de vraag. Ook dát kan op termijn invloed uitoefenen op de projectontwikkeling-sector.
Rij-assistentie
De verwachting is echter dat het nog wel even duurt voordat er een voertuig is, waarbij de bestuurder niet meer op de weg hoeft te letten. De komende jaren wordt waarschijnlijk vooral vooruitgang geboekt in de vorm van rij-assistentie. De chauffeur blijft de controle houden over het voertuig en het autosysteem helpt de bestuurder bijvoorbeeld door middel van automatisch remmen in noodsituaties, ‘lane keeping’ en afstand houden.