VS wil investeren in zelfrijdende auto door belasting op olie

De president van de Verenigde Staten Barack Obama wil enkele miljarden vrijmaken voor het ontwikkelen van autonome voertuigen en beleid hiervoor. Dat wil hij financieren door een extra belasting op olie van tien dollar per vat. Vorige maand werd ook al bekend dat de Amerikaanse regering de komende tien jaar zo’n vier miljard dollar uittrekt voor tests met dit type auto’s.

Obama ziet in zelfrijdende voertuigen een belangrijke pijler voor toekomstige mobiliteit. Door grootschalige inzet kan het aantal ongelukken fors worden teruggedrongen. Bovendien zijn ze beter voor het milieu, omdat ze minder schadelijke stoffen uitstoten.

Landelijk beleid

Daarom wil de Amerikaanse regering geld vrijmaken om tests uit te laten voeren. Ook moeten bedrijven en overheden samenwerken om tot een landelijk beleid te komen. De komende zes maanden worden gebruikt om wetgeving en regels te ontwikkelen. Op die manier moet er voor alle partijen meer duidelijkheid komen over de toekomst en de mogelijkheden van zelfrijdende auto’s.

De verwachting is dat autonome voertuigen de veiligheid van het wegverkeer bevorderen. Zo denkt de Amerikaanse overheidsorganisatie National Highway Traffic Safety Administration dat het aantal ongelukken dat wordt veroorzaakt door menselijke fouten, met maar liefst 94 procent kan worden teruggedrongen.

Afzetmarkt

Tevens ontstaat er de komende jaren een commercieel interessante afzetmarkt voor dit type auto’s. Onderzoeksbureau de Boston Consulting Group becijferde dat over twintig jaar het segment van volledig autonoom rijdende voertuigen zo’n tien procent van de totale wereldwijde nieuwverkopen zou kunnen vormen.

Het bureau onderzocht ook hoeveel Amerikanen geïnteresseerd zouden zijn in het kopen van zelfrijdende auto’s. Uit een peiling bleek dat 44 procent zou overwegen in de nabije toekomst een dergelijk voertuig te kopen. Als het om gedeeltelijk zelfrijdende auto’s gaat, zou zelfs 55 procent een aankoop overwegen.

Of het plan van Obama om de belasting op een olievat flink te verhogen daadwerkelijk wordt ingevoerd, is maar de vraag. In het Amerikaanse congres is een Republikeinse meerderheid die naar verwachting een dergelijke belastingverhoging niet goedkeurt.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.