Bosch en Daimler werken samen aan zelfrijdende voertuigen

Daimler gaat samen met Bosch werken aan de ontwikkeling van volledig geautomatiseerd rijden zonder bestuurder. De twee bedrijven hebben een samenwerkingsakkoord gesloten, met als doel volledig zelfrijdende voertuigen (niveau 4) in stadsverkeer te introduceren tegen het begin van het volgende decennium.

Daimler, fabrikant van onder meer Mercedes-Benz, en Bosch willen samen de software en algoritmes ontwikkelen die voor zelfrijdende voertuigen nodig zijn. Het project combineert de expertise van de autoproducent met de systeem- en materiaalexpertise van een van ‘s werelds grootste fabrikanten van elektronische apparatuur. De samenwerking moet het mogelijk maken deze technologie zo veilig en zo snel mogelijk in serie te produceren en op de markt te brengen.

Voordelen technologie

Door volledig geautomatiseerd rijden zonder bestuurder in een stedelijke omgeving mogelijk te maken, willen Bosch en Daimler de doorstroming van het stadsverkeer verbeteren, de veiligheid op de weg vergroten en een belangrijke bijdrage leveren aan het verkeer van de toekomst. De technologie maakt vooral het autodelen aantrekkelijker. Ze geeft mensen de kans om hun tijd in de auto beter te besteden en biedt bijvoorbeeld nieuwe mobiliteitsmogelijkheden aan wie geen rijbewijs heeft.

Het achterliggende idee van beide Duitse ondernemingen is dat de auto naar de bestuurder komt en niet andersom. Binnen een afgebakende zone in de stad kunnen de gebruikers via hun smartphone een deelauto of een robottaxi bestellen die naar hen toe komt en die zonder bestuurder de reis voortzet.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste redacteur voor Tankpro, het vakblad voor de tankstationbranche. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.