Tesla interieur

Tesla beschuldigd van misleiding door autopilot

Opnieuw wordt Tesla ergens van beschuldigd. Na de ongelukken en de intimidatie van werknemers zijn het deze keer de consumentenorganisaties in de Verenigde Staten die het bedrijf beschuldigen van misleiding. Consumer Watchdog vindt dat Tesla, na uitspraken over veiligheid en de mogelijkheden van de Autopilot, goed onder de loep moet worden genomen door toezichthouder Federal Trade Commission (FTC).

Door verschillende ongelukken in het verleden, wordt het bedrijf al langer in de gaten gehouden. De Autopilot, waarmee de auto’s van het merk deels autonoom kunnen rijden, ligt onder de loep. De vraag is namelijk of het systeem wel goed genoeg werkt of dat bij ongelukken de schuld bij bestuurders ligt.

Consumer Wachtdog is stellig en heeft Tesla in 2016 al eens verzocht met de Autopilot te stoppen. Volgens hen zijn er al meerdere Amerikanen overleden als gevolg van het systeem van de autoproducent. Daarnaast vinden ze dat onrechtmatig de indruk wordt gewerkt dat de Autopilot veiliger en tot meer in staat is dan in werkelijkheid blijkt.

De autoproducent zelf is zich van geen kwaad bewust. Ze zeggen dat uit feedback van de klanten blijkt dat deze zeer goed in staat zijn om in te schatten hoe het systeem werkt en tot wat het in staat is. Een Tesla met Autopilot kan zelf sturen, maar het stuur mag niet te lang uit handen worden gegeven, de auto geeft dit ook zelf aan na een tijdje.

Dodelijk ongeluk

Niet alleen Tesla krijgt veel kritiek, ook Uber ontvangt zeer veel kritiek door de ontwikkeling van het autonoom rijden. Enkele maanden geleden vond een dodelijk ongeluk plaats met een zelfrijdende auto van het merk. Een voetganger overleed nadat één van hun auto’s deze aanreed. Naar het blijkt had het bedrijf bewust de noodrem uitgeschakeld bij het desbetreffende model.

Lees ook: Uber start geen nieuwe proeven met autonome auto’s in Arizona

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber Thom Mandos duikt voor Zelfrijdend Vervoer in de wereld van het autonome vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.