Motorbeurs Utrecht. Foto: Jaarbeurs

RDW onderzoekt reactie zelfrijdende systemen op motorrijders

Het RDW onderzoekt steekproefsgewijs of, wanneer en hoe zelfrijdende en rijondersteunende systemen (Adas) van auto’s reageren op motorrijders. Het onderzoek is een half jaar geleden begonnen, nadat motorrijdersverenigingen hun zorgen hadden geuit. Ze vrezen dat motorfietsen niet goed herkend worden door deze functies. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, zijn de eerste resultaten positief.

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) stuurde vorig jaar samen met de Federation of European Motorcyclists’ Associations en de Motorrijders Actie Groep Nederland een brandbrief naar het RDW.  Eén van de aanleidingen was een ongeval vorig jaar in Noorwegen, waarbij een motorrijdster vanachter werd aangereden door een Tesla met ingeschakelde autopilot. De motorrijdster raakte zwaargewond.

De verenigingen zijn van mening dat het testen met motorfietsen een onderdeel moet zijn van het testprotocol voor een Europese typegoedkeuring van auto’s met ondersteunende systemen.

Eerste resultaten

Het RDW heeft het afgelopen halfjaar gewerkt aan de ontwikkeling van een serie tests. Omdat nog geen dummy bestaat die een motor kan besturen, zijn de tests met de motor uitgevoerd door een RDW-medewerker. De proeven concentreerden zich op Adaptive Cruise Control en het Advanced Emergency Braking System. Er is gekeken hoe het systeem van de auto reageert als een motor met een langzamer tempo voor de auto rijdt.

De eerste resultaten zagen er goed uit: “De auto bleek zijn snelheid automatisch aan te passen op het moment dat de motor binnen het detectieveld kwam. Op het moment dat een motor de auto inhaalde en voor de auto weer invoegde, reageerde het voertuig zoals het moet. Toen de motor direct na de inhaalmanoeuvre langzamer ging rijden, registreerde het systeem dit ook en paste de snelheid van de auto aan”, aldus KNMV.

Conclusies

De komende maanden gaat het onderzoek verder bij andere merken en typen voertuigen. Dit gebeurt steekproefsgewijs. Omdat het onderzoek nog in de beginfase zit, kunnen er volgens de belangenvereniging nog geen conclusies worden getrokken. RDW hoopt eind 2017 met de eerste resultaten naar buiten te komen.

Lees ook: Motorrijders vrezen voor veiligheid vanwege autopilot Tesla

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.