Motorrijder, motorfiets

RDW wil reactie zelfrijdende auto’s op motorfietsen testen

De RDW wil samen met verschillende organisaties voor motorrijders een eigen testprogramma opstellen voor automerken die gebruik maken van zelfrijdende en rijondersteunende systemen. De RDW is het eens met motorrijders dat het testen met motorfietsen een onderdeel moet zijn van het testprotocol voor Europese typegoedkeuring. 

De RDW heeft het nieuwe autopilot-systeem voor Tesla goedgekeurd. Drie branche- en belangenverenigingen voor motorrijders stuurden in oktober gezamenlijk een brief naar RDW omdat ze menen dat motoren niet goed herkend worden door auto’s met zelfrijdende en rijondersteunende systemen.

Zorgen

De brief was ondertekend door de Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA), de Koninklijke Nederlandse motorrijders Vereniging (KNMV) en de Motorrijders Actie Groep Nederland (MAG NL). Een van de aanleidingen was een ongeval in juli dit jaar in Noorwegen, waarbij een motorrijdster vanachter werd aangereden door een Tesla met ingeschakelde autopilot. De motorrijdster raakte zwaargewond.

De FEMA, KNMV en MAG hebben vervolgens in een gesprek met RDW hun zorgen geuit over het toelaten van (semi-) autonoom rijdende auto’s op de weg. Volgens FEMA bleek al snel dat een groot deel van de zorgen door het RDW werden gedeeld.

Testprogramma

RDW stelt voor in samenwerking met de drie organisaties een testprogramma te ontwikkelen met automerken die gebruikmaken van ADAS. Hiermee moet duidelijk worden of de sensoren in de auto’s de motorfietsen herkennen en de auto’s op de juiste manier reageren. RDW stelt ook dat het testen met motorfietsen een onderdeel moet worden van het protocol voor Europese typegoedkeuring.

“We zijn erg tevreden met de uitkomst van het eerste overleg met experts van RDW”, zegt Dolf Willigers, General Secretary bij FEMA. “We gaan samen optrekken en zullen in de praktijktesten gaan zien in hoeverre de techniek rekening houdt met motorrijders.”

Lees ook: Motorrijders vrezen voor veiligheid vanwege autopilot Tesla

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.