General Motors: Eerste vloot zelfrijdende taxi’s komt medio 2019

General Motors (GM) wil in 2019 de eerste vloot zelfrijdende taxi’s introduceren. Dit maakte de autoproducent bekend tijdens een conventie met investeerders, meldt Enca. De autofabrikant test momenteel zo’n honderd zelfrijdende auto’s in de Amerikaanse staat Californië. Afgelopen september waren er zes incidenten met deze autonome voertuigen.

Als GM erin slaagt dit doel in 2019 te realiseren, dan verslaat het daarmee concurrenten Waymo en Uber. Deze twee rivalen verwachten de eerste zelfrijdende taxi’s te leveren tussen 2019 en 2021.

Technologische ontwikkeling

GM-topman Dan Ammann verwacht dat de implementatie van zelfrijdende auto’s op grote schaal zal plaatsvinden in 2019. “Als de technologie zich in dit tempo blijft ontwikkelen, dan kan de zelfrijdende auto binnen twee jaar complexe verkeerssituaties oplossen.” Ammann noemt de komst van de autonome auto de grootste kans sinds de komst van het internet.

De Amerikaanse marktanalyticus Joseph Spak vindt het plan erg ambitieus. Hij vertelt aan Enca: “GM gelooft dat het in het eerste kwartaal van 2019 de zelfrijdende auto kan introduceren in dichtbevolkte steden. Of ze echt een koploper zijn, is de vraag. Velen zien Waymo op dit moment als leider op het gebied van de zelfrijdende auto. Het Google-zusterbedrijf is deze maand in Phoenix gestart met het testen van volledig zelfrijdende auto’s zonder menselijke chauffeur op de openbare weg.”

Aansprakelijkheid

GM gaf onlangs aan dat het de juridische verantwoordelijkheid van de zelfrijdende auto’s op zich neemt. Dit betekent dat de producent aansprakelijk is als er een ongeluk gebeurt op het moment dat het zelfrijdende systeem de controle van de auto in handen heeft. De autobezitter of de inzittenden blijven hiervan gevrijwaard.

De zelfrijdende auto’s van GM zijn in Californië afgelopen september zes keer tegen andere verkeersdeelnemers gebotst. In alle gevallen lag de fout niet bij het autonome voertuig, maar bij de andere weggebruikers. Bij de zes botsingen vielen overigens geen gewonden of doden.

Lees ook

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.