Waymo houdt zelfrijdende auto offline uit angst voor hacks

Waymo wil de internettoegang van zijn zelfrijdende auto’s zoveel mogelijk beperken uit angst voor hacks. Het zusterbedrijf van Google, onderdeel van Alphabet, wil dat de auto’s alleen communiceren met de buitenwereld als dat nodig is, zodat er geen voortdurende internetverbinding is die kan worden gehackt.

Waymo-CEO John Krafcik vertelt in een interview met de Financial Times (betaalde link) over de plannen. Die zijn opvallend, omdat het geschetste toekomstbeeld van experts juist is dat de zelfrijdende auto’s voortdurend met elkaar en de omgeving in verbinding staan.

Waymo zou in staat zijn de auto’s offline te houden omdat de cruciale systemen zich in een lokale computer in de auto bevinden. Voor het rijden heeft de auto niet voortdurend informatie van buiten nodig. De auto’s zijn wel verbonden voor bijvoorbeeld het ontvangen van verkeersinformatie.

Hacks

Fabrikanten als BMW en Audi willen juist dat hun auto’s met elkaar en met de omgeving kunnen communiceren. Dat zou ervoor zorgen dat ze beter kunnen voorspellen wanneer ze bijvoorbeeld moeten ingrijpen of hun snelheid moeten aanpassen.

Ook Tesla is verbonden met het internet. Het lukte een team van de Chinese internetgigant Tencent vorig jaar om in het besturingssysteem van de Tesla Model S te komen, waardoor de onderzoekers op afstand onder meer het het dakraam konden openen, de spiegels konden inklappen en de rijdende auto op afstand abrupt te laten remmen. Eerder hebben Amerikaanse beveiligingsonderzoekers een Jeep Cherokee gehackt. Ze konden het stuur omgooien of opeens de remmen inschakelen.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.