Volvo zelfrijdende auto

Vergunningen voor volledig zelfrijdende auto niet populair

Volvo zelfrijdende auto

Er is weinig interesse in de vergunningen die Californië sinds kort vergeeft voor testen met zelfrijdende auto’s zonder menselijke bestuurder. De Amerikaanse staat is daarmee de eerste die autonome auto’s toelaat op de openbare weg, zonder dat er nog een chauffeur aanwezig moet zijn om in geval van nood in te grijpen.

Op dit moment worden zelfrijdende voertuigen van vijftig verschillende bedrijven al getest in deze Amerikaanse staat, maar een menselijke chauffeur is daarbij nog verplicht. De verwachting is dat auto’s op termijn volledig zonder menselijk ingrijpen een traject kunnen afleggen. In Californië wil men dit stimuleren door testen mogelijk te maken. Maar de fabrikanten van zelfrijdende auto’s zelf lijken nog wat huiverig, meldt de website San Franciso Curbed.

Vergunning

Het is sinds april mogelijk om van het Department of Motor Vehicles (DMV) een vergunning te krijgen voor volledig autonome testen op de openbare wegen, maar tot nog toe hebben slechts twee bedrijven die vergunning aangevraagd. Daarvan heeft de eerste nog steeds niet de aanvullende informatie geleverd die het DMV vereist. Om toestemming te krijgen voor de testen moet het DMV zeker weten dat het bedrijf heeft voldaan aan alle veiligheidseisen.

Onlangs heeft een ander bedrijf een aangegeven graag volledig autonome test te willen gaan uitvoeren. De verwachting is dat snel bekend zal worden of het DMV dit goedkeurt. De aanvraag is namelijk op 23 april ingediend en de instantie wil eigenlijk binnen 10 dagen bepalen of de vergunning werkelijk wordt toegekend. Maar volgens een woordvoerster van het Amerikaanse CBR kan het ook langer duren. Het is niet bekend gemaakt om welke bedrijven het hier gaat.

Ongelukken

Net voordat het DMV in Californië het mogelijk maakte om deze testen uit te voeren, besloot een van de meest fanatieke bedrijven op het gebied van autonome testen, Uber, de eigen vergunning niet te verlengen. Uber mocht met die vergunning in Californië rijden met zelfrijdende auto’s, mits er een menselijke chauffeur in het voertuig aanwezig was. Het bedrijf had begin dit jaar nog alle ambities om in 2018 de bestuurder uit de auto te halen.

Eind maart werd echter bekend dat Uber alle activiteiten met autonome voertuigen opschort, dus ook in Californië. De reden daarvoor was een dodelijk ongeval in Arizona. “We hebben besloten niet opnieuw een aanvraag in te dienen voor de DMV-vergunning, met het begrip dat onze zelfrijdende voertuigen in de nabije toekomst niet op de openbare weg zullen opereren”, vertelde een woordvoerder tegen The Verge.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.