Geparkeerde auto's (foto Volkswagen)

Volkswagen wil autonoom parkeren realiseren in 2020

Volkswagen wil dat het lange zoeken naar een lege plek in een parkeergarage verleden tijd wordt. Als het aan de Duitse fabrikant ligt, kunnen automobilisten vanaf 2020 naar een parkeergarage rijden en uitstappen, waarna het voertuig zichzelf parkeert. Dit wordt nu al beproefd op de luchthaven van Hamburg.

Het is niet eens heel lastig om parkeergarages hiervoor geschikt te maken, meent de fabrikant. Zelfrijdende auto’s kunnen de data van wegenkaarten en signalen op de muren gebruiken om zichzelf te oriënteren. Dit hoeven niet eens ingewikkelde technologische markeringen te zijn, het kan gemakkelijk in elke parkeergarage geregeld worden.

Tijdswinst

Het grootste voordeel hiervan is volgens Volkswagen de tijdswinst die hiermee te behalen is. Dat geldt niet alleen voor parkeergarages op luchthavens, maar ook bijvoorbeeld in binnensteden. “30 procent van het verkeer in de binnenstad wordt veroorzaakt door automobilisten op zoek naar een parkeerplaats”, legt Johann Jungwirth van Volkswagen uit. “Dat is niet effectief en ook niet erg milieuvriendelijk.”

Daarnaast kan de ruimte in een parkeergarage veel effectiever worden gebruikt. De bestuurder en eventuele andere passagiers hoeven namelijk niet langer uit te stappen, waardoor de auto’s veel dichter op elkaar kunnen staan.

Pakketbezorging

Als het aan Volkswagen ligt, worden er bovendien ook andere diensten aangeboden in deze voertuigen. Zo moet het mogelijk worden om pakjes te laten bezorgen in een auto die in een garage geparkeerd staat. Via de app van de Volkswagen-dienst We Deliver krijgt de bezorger de mogelijkheid om eenmalig de kofferbak te openen. Ook is het mogelijk om juist een pakket retour te sturen op deze manier.

Bosch en Daimler zijn ook bezig met het bestuurderloos parkeren. In de meerlaagse parkeergarage in Stuttgart werd in afgelopen juli het Automated Valet Parking gedemonstreerd.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.