Lamborghini wil niets weten van zelfrijdende auto

Lamborghini is niet van plan een zelfrijdende auto te maken. De klanten van de Italiaanse producent willen het besturen van het voertuig niet uit handen geven, is de redenering. Daarbij sluit het bedrijf zich aan bij de visie van Porsche, die vorig jaar al meldde niets te zien in volledig autonome voertuigen om precies dezelfde reden.

Lamborghini staat bekend om zijn dure sportauto’s, die onder meer worden gekocht vanwege de rijervaring. “Als je een Lamborghini koopt, koop je die vanwege het plezier van het besturen ervan”, legt Maurizio Reggiani uit. Hij is hoofd van de r&d-afdeling bij de fabrikant uit Bologna. “Als het gaat om volledig zelfrijdend, zijn we waarschijnlijk de laatste die dat doen.”

Rijondersteuning

Wel kijken de Italianen naar rijondersteuning. Lamborghini is van plan om een SUV op de markt te brengen: Urus. Deze krijgt onder andere adaptive cruise control en lane keeping assist. “Maar dat staat ver af van volledig autonoom rijden”, meldt Reggiani.

Ook kijkt het bedrijf naar connected aspecten, waarbij vooral de klantervaring centraal staat. “We willen geen connected systeem zoals dat al op de markt beschikbaar is, maar een eigen systeem zonder veel toeters en bellen die de aandacht afleiden van het rijervaring zelf.

Lees ook: Porsche gaat geen zelfrijdend model ontwikkelen

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.