Porsche

Porsche gaat geen zelfrijdend model ontwikkelen

Foto: Porsche persportaal

Hoewel de marktpenetratie van voertuigen met autonome functies zo’n 13 procent zal zijn in het jaar 2025, zegt sportauto-merk Porsche niets te zien in een ontwikkeling van een zelfrijdend model. Volgens het automerk willen haar klanten geen zelfrijdende Porsche. “In een Porsche wil je uitsluitend zelf rijden”, zegt ceo Blume in een interview met de Duitse krant Westfalen-Blatt.

Porsche werkt dan ook niet samen met techbedrijven om een autonoom voertuig te ontwikkelen. Eerder liet autofabrikant Lamborghini, net als Porsche eigendom van de Volkswagen Group, al weten weinig interesse te hebben in het ontwikkelen van een autonome auto.

Gemengd straatbeeld

Het besluit van de sportauto-merken heeft tot gevolg dat de transitiefase nog langer gaat duren en er straks een gemengd straatbeeld zal ontstaan. Sommige automerken zetten vol in op de zelfrijdende auto, anderen zullen traditionele voertuigen blijven produceren voor menselijke bestuurders.

Dat betekent dat zelfrijdende voertuigen goed moeten kunnen reageren op het handelen van menselijke bestuurders. Die ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Want hoe laat je een zelfrijdende auto reageren op menselijke bestuurders die weten dat het autonome model altijd een noodstop maakt bij een dreigende botsing, ook al verleent de mens (bewust) geen voorrang?

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Porsche gaat geen zelfrijdend model ontwikkelen”

Marcel van der Ploeg|01.02.16|16:08

U stelt: “Het besluit van de sportauto-merken heeft tot gevolg…”. Maar dat is een vreemde, omgekeerde voorstelling van zaken.

Dat er straks een gemengd straatbeeld ontstaat is uiteraard enkel en alleen het gevolg van de fabrikanten die nu met de zelfrijdende auto aan de slag zijn/gaan.

Het besluit van een aantal fabrikanten daar ook op termijn niet aan mee te doen heeft daar geen invloed op.

Daniel Koelikamp|01.02.16|16:35

Denk dat Porsche straks die keuze niet meer heeft, omdat ze vanuit veiligheidsoogpunt over 20 á 25 jaar verplicht worden om een zelfrijdend model op de markt te brengen. Een groot deel van de ongevallen worden veroorzaakt door menselijk falen. Dat wordt in de toekomst echt niet meer geaccepteerd als er een beter alternatief voorhanden is. Het is een beetje kop in het zand steken van deze meneer om daar niet op in te spelen. Nog zelf willen rijden, is dan erg ouderwets en waarschijnlijk verboden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.