Volvo en Uber gaan samen zelfrijdende auto ontwikkelen

Volvo Cars and Uber join forces to develop autonomous driving cars

De Zweedse automaker Volvo en taxidienst Uber hebben een akkoord gesloten over de ontwikkeling van autonome voertuigen. De komende jaren gaan beide partijen gezamenlijk driehonderd miljoen dollar (265 miljoen euro tegen huidige wisselkoersen) investeren in het project, dat uiteindelijk moet resulteren in een voertuig dat volledig autonoom kan rijden.

Volvo produceert hierbij de basisauto, waarna deze door Uber wordt aangekocht om het zelfrijdende systeem erin te verwerken. Het taxibedrijf wil het voertuig gebruiken voor zijn vervoersdiensten, die nu nog door reguliere chauffeurs worden gedaan. Overigens gaan de Zweden zelf ook aan de slag met de basisauto om hem zelfrijdend te maken.

Doorstroming

Volvo is van mening dat zelfrijdende auto’s op termijn het aantal verkeersslachtoffers flink kan terugdringen, kan zorgen voor betere verkeersdoorstroming en de uitstoot van schadelijke stoffen kan verminderen. Het bedrijf is dan ook betrokken bij diverse testprojecten, waaronder in de Chinese hoofdstad Peking.

Het is niet voor het eerst dat een traditionele autoproducent en een techbedrijf de handen ineen slaan in de autonome vervoersbranche. Zo werd enkele maanden geleden duidelijk dat de Amerikaanse fabrikant General Motors en Uber-concurrent Lyft gaan samenwerken, terwijl Ford de afgelopen tijd investeerde in diverse technologiebedrijven.

Lees ook: Volvo wil test met honderd zelfrijdende auto’s in China

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.