Volvo wil test met honderd zelfrijdende auto’s in China

Volvo XC90 Drive Me

Volvo werkt in China aan een grote, geavanceerde praktijktest met autonoom rijden. De Zweedse autobouwer zet voor dit experiment op de openbare weg honderd zelfstandig rijdende auto’s in. Het bedrijf overlegt de komende maanden met diverse Chinese stadsbesturen, die moeten zorgen voor de benodigde vergunningen, regelgeving en infrastructuur om het experiment mogelijk te maken.

Met de technologie achter autonoom rijden is het volgens Volvo mogelijk om het aantal verkeersongelukken omlaag te brengen, het verkeer beter te laten doorstromen en de emissies te beperken. Bovendien kunnen automobilisten in een autonoom rijdend voertuig hun tijd benutten voor andere zaken.

Verkeersveiligheid

“Autonoom rijden kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid’, zei Volvo-directeur Hakan Samuelsson onlangs tijdens een bijeenkomst in Peking. “Hoe eerder automatisch rijdende voertuigen op de weg komen, des te meer levens worden gespaard.”

Samuelsson moedigt de Chinese overheid aan om autonoom rijden verder te stimuleren en het ook snel wettelijk te regelen. “Omdat het veel voordelen heeft, moet de overheid zo snel mogelijk voor wetgeving zorgen waarmee zelfrijdende auto’s worden toegelaten op de openbare weg. De industrie is wat dat betreft afhankelijk van de overheid.”

Overheden

De directeur hoopt op initiatieven van overheden en fabrikanten in Noord-Amerika en Europa op het gebied van de ontwikkeling van infrastructuur en voertuigen. Hij roept partijen op om constructief samen te werken, om te voorkomen dat regelgeving niet op elkaar aansluit en technologisch dubbel werk extra kosten met zich meebrengt.

“Autonoom rijden draait niet alleen om technologie, maar ook om de juiste wet- en regelgeving”, aldus Samuelsson. “Het is logisch om samen te werken. Ons uitgangspunt is dat zowel de publieke als de private sector moet profiteren van nieuwe technologieën en industrieën. Het is dus beter om samen te werken dan om ieder voor zich iets te ontwikkelen.”

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.