BMW zoekt nieuwe partners voor ontwikkeling zelfrijdende auto

De Duitse autofabrikant BMW is op zoek naar techbedrijven om te helpen bij het ontwikkelen van autonoom rijdende voertuigen. Daarbij kijkt de Beierse multinational vooral naar beginnende bedrijven. Dat zei het hoofd van de afdeling Ontwikkeling Klaus Fröhlich recentelijk in een interview. BMW ziet namelijk veel potentie in zelfrijdende technologie en wil een absolute voorloper zijn op dat gebied.

“We zien dat veel concurrenten in de zelfrijdende markt ook aankopen doen op het gebied van technologie”, constateert Fröhlich. De Duitsers willen daarom niet achterblijven. “We willen absoluut samenwerken met partnerbedrijven en hebben ook binnen het eigen bedrijf veel extra kennis nodig.” Daarom is het ook een zoektocht gestart naar techtalent.

Miljarden

BMW verwacht dat de markt voor zelfrijdende auto’s in de toekomst uitgroeit naar een miljardenomvang. “Degene die als eerste en het goedkoopste auto-deel-diensten aanbiedt zal deze markt domineren”, denkt hij. Om de boot niet te missen, moet het bedrijf nu stappen zetten.

In een eerder stadium kocht BMW al het bedrijf Here, dat zich specialiseert in de ontwikkeling van navigatiekaarten. De autobouwer deed de aankoop samen met Daimler en Volkswagen-dochter Audi. Ook nam BMW-dochter iVentures een minderheidsbelang in een Amerikaanse aanbieder van vervoersdiensten RideCell.

2021

Eerder dit jaar verklaarde de autofabrikant dat het de ‘meest intelligente’ zelfrijdende auto wil maken. Daarnaast wil het in 2021 het eerste volledig zelfstandig rijdende voertuig op de markt brengen. Hoewel nog veel stappen moeten worden gezet, voordat het zo ver is. is topman Harold Kruger hoopvol dat zijn bedrijf het voor elkaar krijgt.

Lees ook: BMW wil de ‘meest intelligente’ zelfrijdende auto maken

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.