‘In 2035 worden er 21 miljoen zelfrijdende auto’s verkocht’
De markt voor zelfrijdende auto’s is in 2035 gegroeid naar een jaarlijkse verkoop van 21 miljoen exemplaren wereldwijd. Amerika is daarbij leidend, terwijl Oost-Azië en West-Europa snel volgen. In de drie regio’s overstijgen de jaarlijkse verkopen de 1 miljoen auto’s ruimschoots tegen die tijd. Dat voorspelt IHS, een leverancier van informatie voor de automotive sector.
Daarbij houdt het bedrijf rekening met ontwikkelingen in de markt voor autonome voertuigen, zoals wetgeving die wordt aangepast, partnerschappen die worden aangegaan en recent aangekondigde investeringen van bijvoorbeeld autofabrikanten.
IHS verwacht daardoor dat er tegen 2025 al zo’n zeshonderdduizend worden verkocht. De tien jaar daarna stijgen de verkopen jaarlijks met 43 procent, waardoor er wereldwijd tussen nu en 2035 in totaal zo’n 76 miljoen auto’s worden verkocht, die in bepaalde mate zelfrijdend zijn. In 2035 zelf moeten dat er ongeveer 21 miljoen zijn. Over hoe autonoom die zelfrijdende auto’s precies zijn, doet het bedrijf geen uitspraken.
Verenigde Staten
Een voorlopersrol is daarbij weggelegd voor de Verenigde Staten, omdat het momenteel al volop bezig is met wetgeving, aansprakelijkheid en publieke acceptatie van de nieuwe mobiliteitsvorm. In 2020 worden daar de eerste zelfrijdende voertuigen verkocht. Het gaat dan om enkele duizenden exemplaren, groeiend naar zo’n 4,5 miljoen vijftien jaar later.
Naar verwachting zal China later aanhaken, maar in 2035 wel een grotere afzetmarkt vormen. Dit vanwege het feit dat het land veel meer inwoners heeft. Het onderzoeksbureau verwacht dat er meer dan 5,7 miljoen zelfrijdende exemplaren worden verkocht in het Aziatische land in dat jaar.
West-Europa
Dat zijn er ongeveer tweemaal zoveel als in West-Europa, waar de teller blijft steken op ongeveer drie miljoen, met nog eens 1,2 miljoen in Oost-Europa. Voor Japan en Zuid-Korea verwacht IHS ook een jaarlijkse verkoop van ruim 1 miljoen in 2035, onder meer omdat de interesse in nieuwe technologieën de verkoop stuwt.
was het laatst niet al 10 miljoen in 2020?