BMW zet in op debuut van volledig autonome iNEXT in 2021

BMW zal in 2021 de eerste volledig zelfrijdende auto op de markt brengen met de BMW iNEXT. Dat heeft de CEO van BMW, Harold Kruger, bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders van de autoproducent. Kruger ziet nog een hoop hordes die moeten worden genomen op weg naar zelfrijdende mobiliteit, maar richt met BMW het vizier wel vol op deze nieuwe generatie ‘elektromobiliteit’ op de weg.

BMW maakte eerder dit jaar bekend dat het de absolute voorloper wil zijn op het gebied van zelfrijdende mobiliteit. Het Duitse bedrijf wil de meest intelligente auto tot nu toe op korte termijn op de weg zetten. Daarmee wil het bedrijf onder andere Apple en Google aftroeven.

BMW i8 Roadster

BMW bestaat in 2016 honderd jaar, maar Kruger besteedde tijdens zijn speech weinig tijd aan terugkijken. Hij zette een erg futuristische toon op in Munchen, terwijl hij heel pragmatisch weergaf welke ontwikkelingen het Duitse bedrijf in de komende tien jaar op de markt wil zetten.

Volgens Kruger bevat deze redelijk korte termijn-strategie ‘zowel evolutionaire als verstorende factoren’. De CEO blikte nog een keer vooruit op 2018, wanneer de BMW i8 Roadster wordt verwacht. Maar direct werd een nieuw voertuig aangekondigd voor 2021. “De i8 wordt opgevolgd door de BMW iNEXT. Onze nieuwe innovatieve auto, met autonoom rijden, digitale connectiviteit, intelligent lichtgewicht ontwerp en een totaal nieuw interieur brengt de nieuwe generatie elektromobiliteit op de weg”, vertelt de CEO.

Hij liet verder weinig los over de nieuwe iNEXT, zodat de hele autobranche vooral alert alle ontwikkelingen volgt rondom het nieuwe paradepaardje van BMW.

Autonoom rijden

Kruger wilde weinig kwijt over de auto, maar was vol over alles rondom autonoom rijden. “BMW heeft de technologie al, maar er zijn nog een hoop vragen te beantwoorden en kreukels die moeten worden platgestreken”, stelt de CEO. Daarmee doelt hij onder andere op de regelgeving.

“In 2011 reed er een BMW van Munchen naar Nurnberg zonder ingrijpen van een bestuurder”, vertelt hij. “Het duurt even voordat deze auto’s volledig beschikbaar komen, onder andere omdat de wetgeving voor klanten en autofabrikanten nog niet volledig is.”

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.