Samenwerking Google en Fiat-Chrysler voor zelfrijdende auto

Fiat dashboard

Fiat-Chrysler en Google-moeder Alphabet gaan samenwerken bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Eerder waren hierover sterke geruchten, maar beide bedrijven hebben dinsdag officieel bekendgemaakt dat ze de krachten bundelen. Het nieuws betekent een flinke uitbreiding van het testprogramma van Google, met honderd minibusjes.

De eerste hiervan moeten eind dit jaar gaan rijden. De andere voertuigen volgen korte tijd later. De busjes worden geproduceerd door de Italo-Amerikaanse autofabrikant, terwijl Google de zelfrijdende techniek levert. Laatstgenoemde voert al enige tijd testen uit met zelfrijdende voertuigen, maar dat zijn in veel gevallen sedans.

Nu worden daar dus kleine busjes aan toegevoegd. Het gaat om voertuigen van het type 2017 Chrysler Pacifica Hybrid. “We hebben ons zelfrijdende testprogramma onlangs uitgebreid naar vier locaties. Daarom is het tijd om meer voertuigen toe te voegen aan onze vloot”, meldt het bedrijf.

Elkaar aanvullen

Waar veel autofabrikanten zelfstandig hun autonoom rijdende voertuigen ontwikkelen, heeft Fiat-Chrysler op dat gebied nog weinig stappen gezet. Een samenwerking met Google ligt dan ook voor de hand. Dat bedrijf heeft namelijk weinig kennis over het zelf produceren van auto’s. Daardoor vullen beide elkaar goed aan.

Topman Sergio Marchionne van Fiat-Chrysler gaf in het verleden al aan open te staan voor samenwerking met technologiebedrijven op het gebied van autonome mobiliteit. Die wens heeft dus vorm gekregen door de krachtenbundeling met Google.

Lees ook: ‘Mogelijke samenwerking tussen Google en Fiat-Chrysler’

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.