Nissan, intelligent driving, autonome auto, autonoom, Nissan Leaf, elektrische auto

Directeur Renault-Nissan: techreuzen zijn geen bedreiging

Foto: Renault

Dat grote techbedrijven zich op de markt voor zelfrijdende auto’s storten, ziet directeur Carlos Ghosn van Renault-Nissan niet als een bedreiging. Hij vindt dat autobouwers geen schrik moeten hebben, omdat bedrijven zoals Google en Apple alleen de software voor autonome voertuigen willen leveren, maar niet zelf auto’s willen verkopen in de toekomst.

Ghosn deed deze uitspraken eerder deze maand tijdens een autoshow in New York. Hij denkt dat de winstmarges in de autosector te klein zijn voor technologiereuzen om in die markt te stappen en dat die bedrijven liever toeleverancier blijven. Als ze daadwerkelijk zelf auto’s willen verkopen, waren ze daar zijns inziens al mee gestart.

Software

Door de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen wordt software steeds belangrijker. Veel aandacht gaat uit naar de stappen die techgiganten zetten in deze markt. Bij sommige traditionele autofabrikanten bestaat daarom de angst dat ze worden ondergesneeuwd en alleen nog toeleverancier worden voor bijvoorbeeld Google. Onder meer BMW uitte recentelijk die vrees. De directeur van Renault-Nissan denkt daar dus heel anders over.

Het bedrijf zet vaart achter de productie van autonome voertuigen; het wil er volgend jaar al mee beginnen. Tegen 2020 wil het zelfs tien verschillende modellen op de markt brengen. Het gaat dan om reeds bestaande modellen die worden uitgerust met zelfrijdende functies. Daarmee wil Ghosn marktleider worden op het gebied van automatische voertuigen. Het heeft ook al een toppositie in de markt voor elektrische auto’s.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Directeur Renault-Nissan: techreuzen zijn geen bedreiging”

Tibor Strausz|30.03.16|22:23

ik zou zeggen, pak de telefoon en bel google. die zijn al tijden opzoek naar een partner uit de auto branche.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.