Minister Schultz maakt rit in zelfrijdende Volvo

Bron: Volvo

De minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz Van Haegen heeft onlangs een rit gemaakt in een zelfrijdende auto van Volvo. Het was voor het eerst dat iemand van buiten het Zweedse concern in een dergelijke Volvo stapte. De bewindsvrouw deed dat samen met haar Zweedse collega Anna Johansson.

Het gaat om de zelfrijdende Volvo XC90, die in Zweden een rit maakte met beide ministers aan boord. Tijdens hun samenzijn praatten Schultz en Johansson onder meer over hoe het gebruik van autonoom rijdende voertuigen kan worden gestimuleerd.

Testproject

Volgend jaar wil de Zweedse autofabrikant hun testproject met automatische voertuigen uitbreiden. Het gaat om het Drive Me-project, waarbij vanaf volgend jaar ook klanten van het bedrijf worden betrokken. Volvo ziet autonome mobiliteit als een belangrijke pijler om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen en de wegen veiliger te maken.

Eerder deed het bedrijf een peiling in Nederland over zelfrijdende auto’s en hoe mensen hierover denken. Volgens Volvo is driekwart van de ondervraagden positief over deze nieuwe vorm van vervoer, bijvoorbeeld vanwege toegenomen veiligheid en doordat meer tijd overblijft om te werken of voor entertainment. Bij honderd procent zelfrijdende auto’s hoeven bestuurders immers nauwelijks nog op de weg te letten, mits het systeem goed functioneert.

Europa

Minister Schultz is ook voorstander van autonome voertuigen. Nu Nederland voorzitter is van de EU wil ze stimulering op de agenda zetten van de Transportraad in april dit jaar. Daarbij moet bijvoorbeeld aandacht zijn voor het faciliteren van grensoverschrijdende projecten en van een marktintroductie van deze vorm van mobiliteit in 2019.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Lees ook: Nederland wil Europese stimulering van zelfrijdende auto’s

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Minister Schultz maakt rit in zelfrijdende Volvo”

Tibor Strausz|07.03.16|13:30

die schultz is lekker bezig. ze was ook al in de wepod te vinden.
nu de bedrijven de software aan het finetunen zijn is het mooi dat vanuit de politiek hard gewerkt wordt!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.