Volvo Trucks

Volvo Trucks laat voordelen zelfrijdende functies zien (video)

Volvo Trucks wil de wereld stapsgewijs kennis laten maken met autonoom vervoer. In de film ‘Automation – The Big Change’ laat Volvo Trucks zien hoe trucktechnologie het dagelijks leven de komende tijd gaat veranderen. Hoewel de impact van zelfrijdende voertuigen volgens Volvo groot zal zijn, zullen er in de toekomst nog steeds veel vakbekwame chauffeurs nodig zijn.

Automation is het proces waarbij bepaalde taken van de chauffeur over worden genomen. Het uiteindelijke eindpunt zijn compleet zelfrijdende voertuigen. Voordat het zover is, zijn er nog veel uitdagingen, zo stelt Saska Cuklev, hoofd van de afdeling autonoom vervoer van Volvo. Cuklev werkt momenteel aan verschillende automation projecten zoals truck platooning, zelfrijdende trucks in de mijnbouw en zelfrijdende vuilniswagens. “Afvalinzameling op suikerrietplantages heeft aangetoond dat autonoom rijden niet alleen de veiligheid verbetert, maar dat ook de productiviteit enorm toeneemt,” aldus Cuklev.

Vraag naar transport stijgt

De zelfrijdende functies van Volvo moeten oplossingen bieden voor verschillende ontwikkelingen. Steden raken steeds dichter bevolkt en autonoom vervoer moet dan ook een oplossing bieden voor de transportsector. “De vraag naar transport wordt in de toekomst nog groter dan dat het nu al is”, vertelt Cuklev.

Ten tweede noemt Cuklev de verkeersveiligheid. “Ongetwijfeld zullen zelfrijdende trucks op de weg een onderdeel worden van onze maatschappij. De exacte invoering ervan hangt af van allerlei zaken zoals verkeersregels, infrastructuur en uiteraard de veiligheidsnormen”. De volgende stap is dat we geautomatiseerde voertuigen gaan vertrouwen.

Ten derde noemt Cuklev klimaatverandering. Zo wil hij in de toekomst bepaalde steden met elkaar verbinden. Cuklev heeft het over een ecosysteem waarin zelfrijdende ‘hubs’ rijden. “Deze voertuigen zijn kleiner en geluidsneutraler dan de huidige voertuigen. Ze zullen voornamelijk ‘s nachts rijden in de daarvoor bestemde rijstroken.” Daarnaast kunnen het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot worden teruggedrongen met truck platooning op snelwegen.

Lees ook: Video: Volvo ontwikkelt zelfrijdende vuilniswagen

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.