Politiek VS wil wel zelfrijdende auto maar geen truck

Otto

De Amerikaanse politiek ziet vooralsnog niets in autonome trucks. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden stemde weliswaar unaniem voor een wet die de komst van autonome voertuigen moet versnellen. Maar de versoepeling geldt alleen voor auto’s die minder dan tienduizend Amerikaanse ponden wegen (iets meer dan 4.500 kilo). Daardoor blijft de openbare weg voorlopig een ‘no go area’ voor trucks zonder chauffeur. Dit uit vrees voor banenverlies.

Vorige week werd gesproken en gestemd over wetgeving die 25.000 auto’s toestaat op Amerikaanse wegen. Dit maximum wordt de komende jaren opgeschroefd naar 100.000. Dit moet voertuigfabrikanten en technologiebedrijven de mogelijkheid geven de techniek van hun zelfrijdende auto’s sneller te optimaliseren, hetgeen de komst van autonoom vervoer moet versnellen.

Veiliger

De verwachting is namelijk dat dit het verkeer in de Verenigde Staten veiliger maakt. Tevens moet het voorkomen dat individuele staten zelf beperkingen opleggen aan deze vorm van vervoer. Hoewel de nieuwe regels nog niet door alle politieke lichamen zijn goedgekeurd, word de unanieme stemming toch gezien als een belangrijke stap voorwaarts.

Die stap wordt echter niet gezet door zware voertuigen. Voor deze categorie worden de regels voorlopig niet versoepeld. De politici vrezen dat veel banen verloren gaan door de komst van autonome trucks. Naar verluidt zouden zo’n drie miljoen banen op het spel staan als zelfrijdende vrachtauto’s gemeengoed zijn geworden, schrijft nieuwsdienst Reuters.

Minister

Vooral de vakbond voor chauffeurs, met ruim 1 miljoen leden, zou de afgelopen tijd veel hebben gelobbyd voor de uitzondering. Ook de minister van Transport Elaine Chao gaf aan zeer bezorgd te zijn over het mogelijke banenverlies door de opkomst van autonome voertuigen.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.