Zweedse start-up bouwt autonome truck zonder cabine

Het Zweedse bedrijf Einride heeft onlangs een prototype van zijn zelfrijdende vrachtauto onthuld. Het gaat om de zogeheten T-pod, die is getoond tijdens een politieke bijeenkomst in Zweden. Het voertuig heeft geen stuur, geen pedalen en zelfs geen chauffeurscabine. Het kan van afstand worden bestuurd door een mens of volledig uit zichzelf rijden, zonder aanwezigheid van een chauffeur.

De T-pod is korter dan een reguliere truck met oplegger, namelijk iets meer dan negen meter. De afwezigheid van de cabine heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Als het voertuig geladen is, weegt het ongeveer twintig ton, schrijft het magazine The Verge.

Transportsysteem

Ontwikkelaar Einride wil in 2020 een compleet transportsysteem operationeel hebben tussen de Zweedse steden Gotenburg en Helsingborg. Dit betreft een vloot van tweehonderd autonome T-pods, en de benodigde laadfaciliteiten langs de betreffende route. De vrachtauto’s zijn namelijk volledig elektrisch aangedreven.

Einride is niet de enige die werkt aan zelfrijdende trucks. Zo werd onlangs bekend dat Google-zusterbedrijf Waymo ook een autonome vrachtwagen ontwikkelt en dat Uber zijn zelfrijdende-trucksysteem heeft geüpgraded. Daarnaast ziet autofabrikant Tesla wel brood in zelfrijdende vrachtauto’s.

Video: de T-pod van Einride:

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.