Ook Britten starten met ‘platooning’ voor zelfrijdende trucks

Na onder meer Nederland en België wil ook Groot-Brittannië een test uitvoeren met vrachtauto-konvooien. De Britse regering heeft aangekondigd hier geld voor vrij te maken. Bij deze konvooien rijdt een serie vrachtauto’s achter elkaar aan, waarbij alleen de eerste door een mens wordt bestuurd. De overige voertuigen worden mechanisch bestuurd.

Weliswaar zit er in iedere deelnemende truck een chauffeur, maar deze grijpt alleen in als het zelfrijdende systeem niet goed functioneert. Een snelweg vlakbij de stad Carlisle, in het noordwesten van Engeland, zou de plek moeten worden waar de pilot plaatsvindt.

Stimuleren

Met de maatregel wil de Britse regering de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s bevorderen. Niet iedereen is gelukkig met de stimulering van deze nieuwe vorm van mobiliteit. De Britse tegenhanger van de ANWB, de Automobile Association, vindt dat dergelijke tests weinig zin hebben. Dit omdat ze vooral andere weggebruikers tot last zouden zijn.

Eerder al maakte de Britse overheid bekend dat het graag zou zien dat Google zijn zelfrijdende voertuigen komt testen in het land. Die technologiereus werkt al enkele jaren aan robotauto’s en de Britten zouden het bedrijf met open armen ontvangen, als ze een pilot aan deze kant van de Atlantische oceaan zouden willen doen.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.