Volvo, zelfrijdende auto, Autonomous_drive_commuting (1)

België gaat zelfrijdende voertuigen testen op openbare weg

Foto: Volvo

In België start eind deze maand een ‘platooning’-test. Hierbij gaan colonnes van zelfrijdende trucks over de openbare weg rijden, waarbij alleen de voorste auto bestuurd wordt door een mens. De overige rijden ‘uit zichzelf’. Het gaat om drie karavanen van twee of drie voertuigen. De test duurt een week.

Bij platooning rijdt een serie voertuigen achter elkaar aan. Alleen de voorste wordt bestuurd door een menselijke chauffeur. De auto’s erachter hebben een zelfrijdend systeem aan boord en dat systeem volgt het eerste voertuig op de voet. Er zijn wel menselijke bestuurders aan boord in alle voertuigen, maar deze grijpen alleen in als dat noodzakelijk is.

Apparatuur

In de ‘achtervolgende’ auto’s zijn diverse technologische toepassingen aan boord, die gezamenlijk het voertuig aansturen. Te denken valt hierbij aan een radarsysteem, wifi en gps. Deze apparatuur zorgt ervoor dat de trucks de bewegingen van het voertuig dat de colonne leidt perfect kunnen nabootsen op het juiste moment. Dat schrijven diverse Belgische media.

In Nederland zijn ook al diverse pilots geweest met zelfrijdende auto’s, waaronder platooning-test, zoals eind deze maand in België wordt gestart. Die test vond plaats in februari vorig jaar. Ook vond anderhalve maand geleden de test met de WEpod plaats in Wageningen. De bedoeling is dat het voertuig later dit jaar dagelijks gaat pendelen tussen de universiteit van Wageningen en het treinstation Ede-Wageningen.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.