Amerikaanse toezichthouder haalt zelfrijdende schoolbus van de weg

Vervoerder Transdev mag niet langer schoolkinderen vervoeren met een zelfrijdende bus in de staat Florida. Dat heeft de vervoerder te horen gekregen van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), de Amerikaanse toezichthouder. Voor het vervoeren van kinderen is in de VS een aanvullende vergunning nodig en die was niet afgegeven.

De NHTSA grijpt in omdat de vervoerder alleen toestemming heeft gekregen voor een tijdelijk demonstratieproject. In de staat Florida vinden op meerdere plekken al experimenten plaats met dergelijke voertuigen. Het probleem is dat dit busje wordt gebruikt om kinderen te vervoeren en daar is geen akkoord voor gegeven.

Schoolbussen

In de Verenigde Staten worden aan schoolbussen extra strenge veiligheidseisen gesteld, omdat scholieren tot een uitermate kwetsbare doelgroep worden gerekend. Om het recht te krijgen om de kinderen van de Babcock Ranch gemeenschap met een zelfrijdende bus naar school te brengen, had de vervoerder dus apart toestemming moeten vragen.

“Innovatie mag niet ten koste gaan van de publieke veiligheid”, stelt Heidi King van de NHTSA. “Het gebruik van dit testvoertuig voor het vervoer van kinderen is onverantwoordelijk en ongepast en het is bovendien in directe overtreding van de voorwaarden die zijn gesteld aan dit project.” De zelfrijdende bus reed overigens slechts 13 kilometer per uur en in het voertuig was nog een toezichthouder aanwezig.

Boete

De toezichthouder heeft Transdev gewaarschuwd dat de vervoerder beboet zal worden als het de ritten niet staakt. Transdev loopt kans dat het helemaal geen testen meer mag uitvoeren met zelfrijdende voertuigen en zelfs de inname van het busje. De vervoerder heeft echter al toegezegd te stoppen met het vervoeren van kinderen.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.