Tesla model S

Tesla-chauffeur krijgt rijverbod voor Autopilot-misbruik

In Engeland krijgt een Tesla Model S-chauffeur een rijverbod van achttien maanden omdat hij in de passagiersstoel zat terwijl de Autopilot-functie de auto bestuurde op de snelweg. De man werd door de Britse rechter veroordeeld, nadat zijn gevaarlijke actie in 2017 door andere weggebruikers op video werd vastgelegd. Dat melden meerdere media.

De 39-jarige Brit had de Autopilot-functie ingeschakeld, maar dit is niet hetzelfde als autonoom rijden. De functie biedt computergestuurde rijondersteuning. Daarom dient de chauffeur bij de Autopilot-functie nog steeds zijn of haar handen aan het stuur te hebben. Auto’s van Tesla geven alarmsignalen af als de auto merkt dat niemand zijn of haar handen aan het stuur heeft.

Handen achter het hoofd

De Britse man gaf toe met ongeveer 65 kilometer per uur over de Britse snelweg M1 te hebben gereden, terwijl niemand achter het stuur zat. Hij zat zelf in de passagiersstoel met zijn handen achter zijn hoofd. De man reed overigens langzaam omdat het druk was op de weg.

De Tesla-bestuurder gaf toe aan de politie zijn actie ‘dwaas’ te vinden. Toch lijkt hij geen spijt te hebben van zijn daad. “Jammer genoeg ben ik degene die gepakt is”, verklaarde de Britse man tegenover de rechtbank. Lokale politie zei dat zijn actie ‘makkelijk tragisch had kunnen aflopen’. “Hij bracht niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook de levens van anderen.”

Training en taakstraf

De man mag anderhalf jaar niet over de snelweg M1 rijden, moet honderd uur taakstraf uitvoeren, tien dagen training ondergaan en tweeduizend euro betalen voor de gerechtskosten.

Onderwerpen: ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is vaste redacteur van SpoorPro.nl en RailTech.com. Ze schrijft ook regelmatig voor ZelfrijdendVervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.