motoren

Motorrijders vrezen voor veiligheid vanwege autopilot Tesla

Drie branche- en belangenverenigingen voor motorrijders hebben bij de RDW aan de bel getrokken, omdat ze vrezen voor de veiligheid van motorrijders. Ze menen dat motoren en andere tweewielers niet goed herkend worden door de zelfrijdende en rijondersteunende systemen, waardoor voor motorrijders gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan. Zij hebben een brief gestuurd naar de RDW waarin ze maatregelen eisen.

Het gaat hier om de Federation of European Motorcyclists’ Associations (FEMA), de Koninklijke Nederlandse motorrijders Vereniging (KNMV) en de Motorrijders Actie Group Nederland (MAG NL). Zij willen dat de RWD maatregelen neemt. De instanties zeggen door de recente ontwikkelingen te hebben gemerkt dat de software in zelfrijdende voertuigen nog niet goed werkt en ze maken zich hier zorgen over.

Eisen

De drie instanties willen dat de RDW de typegoedkeuring voor Tesla-modellen intrekt, totdat de veiligheid van het overige verkeer gewaarborgd kan worden. Dit staat te lezen de brief. Om meer veiligheid te garanderen, hebben de drie partijen eisen opgesteld waaraan deze software moet voldoen tot die de weg op mag. Ten eerste moeten Advanced Driver Assistent Systems altijd getest worden met tweewielers. Daarop moet de RDW toezien en de typegoedkeuring mag niet afgegeven worden wanneer er ofwel niet getest is met tweewielers of dit niet duidelijk is.

Niet alleen voor het voor het afgeven van de vergunning, maar ook voor het uitvoeren van testen, moet de RDW strenger toezien op de software in zelfrijdende of deels zelfrijdende voertuigen. Dit geldt niet alleen bij de eerste versie van de software; de drie instanties willen dat na elke nieuwe update de software opnieuw wordt getest. Alle voertuigen die voorzien zijn van een een rij-ondersteunend systemen moeten opnieuw worden getest na een update, om te zien of ze voldoen aan de Europese gehele voertuig typegoedkeuring.

Ongevallen

FEMA, KNMV en de MAG NL maken zich zorgen om de veiligheid van motorrijders, nadat er op 27 juli jongstleden in Noorwegen een zwaar ongeluk plaatsvond. Een motorrijdster werd aangereden door een Tesla waarin de autopilot was ingeschakeld. Verder berichtte de Duitse krant Der Spiegel onlangs dat uit testen van de Duitse organisatie BASt bleek dat het toelaten van de Tesla op de openbare weg nog onverantwoord is.

De instanties zijn bovendien extra bezorgd omdat deze maand een Amerikaans onderzoek werd gepresenteerd dat concludeerde dat in 41 procent van de geteste gevallen de motorfietsen niet goed werden opgemerkt door zogenaamde Forward Collision Systems. Dit zijn systemen die de omgeving voor het voertuig scannen en de chauffeur een seintje geven als er zich iets op de weg voor het voertuig begeeft. De systemen kunnen ook zelf remmen. Personenauto’s werden slechts in 3,6 procent van de gevallen niet opgemerkt.

Autopilot

De drie partijen willen dat de RDW maatregelen neemt om de veiligheid van motoren en tweewielers op de Nederlandse wegen te waarborgen. Maandag liet de RDW zelf weten niet tevreden te zijn over de term autopilot. Dit zou namelijk een misleidende term zijn. Overigens hoeft Tesla van de RDW nu nog geen maatregelen te nemen. In Duitsland werd erop aangedrongen dat de autofabrikant zou stoppen met het gebruik van deze term in alle reclame-uitingen.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.