Eigenaren zelfrijdende auto krijgen korting op verzekeringspremie

Autobezitters met zelfrijdende functies zoals adaptive cruise control krijgen korting op de verzekeringspremie in Zuid-Korea. Dat laat The Korea Insurance Development Institute weten. Volgens de verzekeringsmaatschappij hebben auto’s met zelfrijdende toepassingen een kleinere kans om bij een ongeval betrokken te raken. Bestuurders van deze auto’s kunnen tot wel 12,6 procent korting verwachten.

In het onderzoek heeft de verzekeringsmaatschappij twaalf zelfrijdende toepassingen getest. Zes van de twaalf technologieën blijken een positief effect te hebben op het voorkomen van ongelukken. Rijbaanondersteunende systemen, anti-ongevalssystemen, adaptieve cruisecontrol en smartlight assistance zouden volgens het onderzoek de kans op het ongeval verkleinen.

Daarnaast toont het onderzoek aan dat een combinatie van deze toepassingen de kleinste kans op een verkeersongeval met zich meebrengt. Hoe meer combinaties de bestuurder heeft, hoe hoger de korting wordt. De kortingen beginnen vanaf 2,7 procent en met meerdere combinaties kan de Zuid-Koreaanse bestuurder een korting krijgen van 12,6 procent op de premie.

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur van Zuid-Korea. Door middel van het vergelijken van informatie van verschillende verzekeringsmaatschappijen is gekeken naar het verschil tussen verkeersongevallen van auto’s met zelfrijdende functies en voertuigen zonder deze technologische toepassingen. In het onderzoek is alleen gekeken naar auto’s van het merk Kia en Hyundai. Beide fabrikanten zijn Koreaans.

De organisatie hoopt op deze manier de veiligheid in het verkeer te vergroten. Wel is de organisatie realistisch en geeft aan dit onderzoek elk jaar te houden om een goed beeld te krijgen of deze technologische ontwikkelingen echt een positief effect hebben op de verkeersveiligheid. Het bedrijf geeft trouwens ook korting aan autobezitters die rijden op alternatieve brandstoffen.

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.