‘Overgang van mens naar zelfrijdende techniek duurt 30 jaar’

IntelliSafe Auto Pilot interface

Het duurt waarschijnlijk zo’n dertig jaar voordat menselijke bestuurders volledig kunnen worden vervangen door autonome techniek. Dat denkt Chris Urmson, die in het verleden een voorname positie bekleedde bij de Google-divisie die focust op zelfrijdende auto’s en tegenwoordig CEO is van software-ontwikkelaar Aurora. Het vervangen van het menselijke element is volgens hem één van de lastigste en bovendien gevaarlijkste facetten van de overgang naar autonoom rijden.

“Stel je voor dat je een maand lang elke dag in de auto zit, die jou volledig zelfstandig naar je bestemming brengt. Je aandacht verslapt, want je verwacht dat de dag erna je auto ook weer foutloos rijdt.” De voormalige Google-medewerker vreest dat er ongelukken gebeuren, zodra mensen volledig vertrouwen op zelfrijdende techniek als deze nog niet volwassen is.

Menselijke factor

Vooral het moment waarop rijondersteuning ingeburgerd raakt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan volgens Urmson. En omdat het nog zeker dertig jaar duurt voordat de menselijke factor volledig achterwege kan worden gelaten, kunnen in de tussenliggende periode veel incidenten plaatsvinden, waarschuwt hij in het magazine Recode.

De voormalige topmedewerker van Google is tegenwoordig directeur van Aurora. Hij heeft dit bedrijf opgericht, samen met ex-werknemers van de zelfrijdende-autodivisies van Uber en Tesla. Doel van het bedrijf is om samenwerking te zoeken met autoproducenten en vervoerders, om autonome software te ontwikkelen en om advies te geven over het gebruik van de juiste hardware.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.