Duitse overheid komt met regels voor zelfrijdende auto’s

Volvo XC90 Drive Me

Een zelfrijdende auto moet bij dreiging van een ongeluk altijd de veiligheid van mensen boven die van dieren en de omgeving stellen. Het Duitse ministerie van Transport heeft hiervoor regels vastgesteld die woensdag zijn gepresenteerd.

De software moet zo zijn ingesteld dat de auto de kans op gewonden of doden zo veel mogelijk uitsluit, ook als daarbij de verkeersregels worden overtreden. Er mag geen rekening gehouden worden met leeftijd, sekse of de fysieke conditie van een persoon.

Ethische discussies

Nu autonome auto’s steeds meer hun intrede krijgen in het reguliere verkeer, ontstaan er allerlei ethische discussies. Bijvoorbeeld over de vraag of onderscheid gemaakt moet worden in de leeftijd van een eventueel verkeersslachtoffer. De Duitse regels stellen dat een zelfrijdend voertuig te allen tijde verwonding of dood bij mensen moet voorkomen, zo meldt Automotive Management.

Duitsland voerde eerder al een regel in waarin staat vastgelegd, dat er altijd iemand achter het stuur van een autonoom voertuig moet zitten, zodat deze kan ingrijpen als het nodig is.

Lees ook:

  • Commissie ontwikkelt voor het eerst richtlijnen voor zelfrijdend-vervoer

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.