Amerikaanse politiek maakt weg vrij voor zelfrijdende auto

De mogelijkheden voor autonome voertuigen worden binnenkort waarschijnlijk uitgebreid in de VS. Een panel bestaande uit leden van het Huis van Afgevaardigden stemde unaniem voor wijziging van de regels voor zelfrijdende auto’s. Als de andere bevoegde politieke lichamen ook akkoord gaan met de nieuwe regels, kunnen binnen afzienbare tijd duizenden autonome voertuigen de Amerikaanse wegen op.

De aanpassing van de regels was noodzakelijk om de komst van zelfrijdende auto’s mogelijk te maken. Grote producenten hadden de Amerikaanse politiek al opgeroepen om maatregelen te nemen. Ook de stijging van het aantal verkeersslachtoffers in de Verenigde Staten noopten de politici ertoe de regels aan te passen.

Veiligheid

In 2015 werd een forse toename genoteerd van het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer. Die stijging was de hoogste sinds 1966. Van autonome voertuigen wordt verwacht dat ze het verkeer aanzienlijk veiliger maken. Menselijk falen is een belangrijke oorzaak van ongelukken en die factor wordt weggenomen door het automatisch rijden. De noodzaak om deze technologie ruim baan te geven, is dan ook groot volgens de politici.

Nu nog mogen auto’s zonder bestuurder de weg niet op in de Verenigde Staten. Door de nieuwe wetgeving moet dat wel mogelijk worden, al zijn daar strikte veiligheidseisen aan verbonden. Zodra het politieke zomerreces in Amerika voorbij is, moet over het wetsvoorstel worden gestemd door het volledige Huis van Afgevaardigden (een soort Tweede Kamer).

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.