Adviescomité voor Amerikaans ministerie Transport

Een comité met deskundigen uit het bedrijfsleven en de wetenschapswereld gaat de Amerikaanse overheid adviseren op het gebied van onder meer autonome mobiliteit. Het Federal Committee on Automation heeft op 16 januari zijn eerste bijeenkomst en zal dan meteen een aantal belangrijke thema’s bespreken.

Het comité is in het leven geroepen door het Amerikaanse ministerie van Transport. Het uit 25 mensen bestaande orgaan zal het ministerie gaan adviseren over autonomie in brede zin, maar gezien de samenstelling van het comité zal er veel aandacht zijn voor zelfrijdende voertuigen en hoe daar mee om te gaan. De ontwikkeling en het gebruik van deze voertuigen staan dan ook op de agenda van de eerste vergadering. Ook zal dan worden gesproken over de behoeftes van het ministerie als het gaat om research, beleid en regelgeving.

25 deskundigen

Veel grote bedrijven uit de wereld van mobiliteit en technologie zijn in het comité vertegenwoordigd. Zo zijn er bestuurders van bedrijven als General Motors, Delphi Automotive, Apple, Waymo en Amazon vertegenwoordig. Ook de (mede)oprichters van Uber en Lyft maken deel uit van de groep van 25 deskundigen. Verder zijn er ook veel universiteiten en onderzoeksinstellingen vertegenwoordigd. Ook hebben de burgemeesters van Los Angeles en Oklahoma City een stoeltje toebedeeld gekregen, net als enkele deskundigen op het gebied van veiligheid.

Auto’s en bussen

Deze mensen zijn natuurlijk niet voor niets gekozen, zo legt het ministerie uit. “Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, zal autonomisering een grotere rol gaan spelen in verschillende vormen van vervoer, waaronder auto’s, bussen, treinen, vliegtuigen en drone-systemen. Het comité zal een cruciale rol spelen door best practices, uitdagingen en kansen in dit veld te delen. Het comité kan ook de link leggen met andere belanghebbenden in de sector, zodat men van elkaar kan leren.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.