VS wil naar nul verkeersdoden door zelfrijdende auto’s

De Amerikaanse overheid heeft plannen ontvouwd om binnen dertig jaar het aantal verkeersdoden terug te schroeven naar nul. Belangrijke pijler onder dit beleid is het grootschalig inzetten van autonome voertuigen. Dat hebben diverse betrokken overheidsorganen eerder deze week bekendgemaakt.

In de Verenigde Staten is de laatste tijd sprake van een fikse stijging van het aantal verkeersdoden. In 2015 was sprake van de grootste toename van dodelijke verkeersslachtoffers sinds 1966. En in de eerste helft van dit jaar is opnieuw sprake van een stijging ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar.

Dodelijke slachtoffers

Onder meer de National Highway Traffic Safety Administration en de National Safety Council hebben daarom zichzelf ten doel gesteld om het aantal dodelijke slachtoffers terug te brengen naar nul in de komende dertig jaar. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar zelfrijdende auto’s, maar ook naar onder andere het verbeteren van gedrag in het verkeer, beter gebruik van veiligheidsriemen en aanpassing van de infrastructuur.

Ook voertuigtechnologie speelt een belangrijke rol bij dit zeer ambitieuze doel. President Barack Obama meldde onlangs nog dat in zijn visie autonome mobiliteit ruim baan moet krijgen en tienduizenden mensenlevens kan redden. Daarnaast kan het zijns inziens ouderen en gehandicapten mobieler maken.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.