Zelfrijdend Uber-voertuig rijdt langs verkeerde kant eenrichtingsweg in

Uber

Een zelfrijdende auto van Uber is onlangs aan de verkeerde kant een eenrichtingsweg opgereden. Het voertuig deed dit in Pittsburgh, waar Uber sinds kort zelfrijdende auto’s inzet als taxidienst. Ook vond twee dagen eerder een botsing plaats met een Uber-auto in dezelfde stad. Daarbij raakte niemand gewond.

Uber startte vorige maand in de Amerikaanse stad Pittsburgh met een taxidienst. Daarbij worden momenteel vier zelfrijdende Fords gebruikt. In een later stadium moeten daar honderd Volvo’s aan worden toegevoegd. Daarmee is het één van de eerste bedrijven die zelfrijdende auto’s commercieel inzetten. Wel zijn in de voertuigen bestuurders aanwezig, die kunnen ingrijpen als dat nodig is.

In kaart gebracht

De voertuigen rijden uitsluitend in een gedeelte van de stad dat uitgebreid in kaart is gebracht en dat het zelfrijdende systeem daardoor goed zou moeten kennen. Toch maakte het voertuig een fout. Of het de verkeerde kant op reed omdat het systeem zelf een fout maakte, of omdat de menselijke bestuurder fout zat, is niet geheel duidelijk. Uber zegt dat het geen melding heeft gekregen over een auto die de verkeerde kant opreed in een eenrichtingsweg, noch vanwege het falen van het zelfrijdende systeem, noch vanwege een fout van de menselijke bestuurder.

Wel heeft het kennis genomen van het andere incident, waarbij een Uber-auto het spatbord van een ander voertuig heeft aangetikt. Volgens het bedrijf was dit het enige incident met zelfrijdende auto’s dat is gerapporteerd in Pittsburgh en dat het een ongeluk betrof van het ‘laagste niveau’. Niet duidelijk is of op het moment van de botsing het zelfrijdende systeem aan- of uitgeschakeld was.

Geen chauffeurs

Uber is van plan om op termijn bij zijn taxidiensten uitsluitend gebruik te maken van zelfrijdende auto’s. Uiteindelijk willen ze dat doen zonder de op dit moment nog hoogste kostenpost, namelijk de chauffeurs. De voertuigen moeten dus op lange termijn volledig zelfstandig kunnen rijden op de openbare weg, tussen het andere verkeer.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.