Universiteit ontwikkelt spel met morele dilemma’s voor zelfrijdende auto’s

De opkomst van zelfrijdende voertuigen werpt diverse morele dilemma’s op. Wat moet een auto doen als een botsing onvermijdelijk wordt, maar daarbij een keuze moet worden gemaakt tussen het leven van de inzittenden of het leven van voetgangers? Om mensen hiermee bekend te maken en ze zelf dergelijke beslissingen te laten nemen, is een spel ontwikkeld dat spelers voor deze dilemma’s plaatst en een keuze laat maken.

Het spel is ontwikkeld door de Massachusetts Institute of Technology, een Amerikaanse universiteit. Het spel schotelt een aantal scenario’s voor waarin een botsing onvermijdelijk is geworden. Moet in zo’n geval de auto kiezen voor het aanrijden van vijf dieren, of de voorkeur geven aan een botsing met één mens. En wat moet een zelfrijdende auto doen bij een keuze tussen twee inzittenden en twee voetgangers?

Inzicht krijgen

Spelers van het spel kunnen ook zelf scenario’s aanmaken. Tevens is er een optie om met anderen te discussiëren over deze situaties. Met dit initiatief willen de betrokkenen de discussie over deze problematiek stimuleren en bovendien inzicht krijgen in wat toekomstige gebruikers zelf zouden kiezen.

Kom alles te weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s door een bezoek te brengen aan de SDC Summit 2016. Dit tweedaags seminar over autonome voertuigen vindt plaats op woensdag 12 en donderdag 13 oktober 2016 in Expo Houten. Kijk voor meer informatie op: www.sdcsummit.com/. Of schrijf je nu in via www.sdcsummit.com/registreren/.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.